ManşetYeşillerden

Avrupa Yeşil hareketinden ortak “Gezi’de polis şiddetini durdurun!” açıklaması

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Genç Yeşiller, Avrupa Yeşilleri ve FYEG (Avrupa Genç Yeşilleri Federasyonu) bugün yayınladıkları ortak bir basın açıklamasıyla Gezi Park Direnişi sebebiyle Türkiye’de devam etmekte olan şiddetin sona erdirilmesini talep ettiklerini duyurdu.

Barışçıl gösterilere ve direnişçilere uygulanan orantısız polis şiddetin acilen durdurulmasını talep ettiklerinin metin tam hali ise şöyle:

“Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eş sözcüsü Sevil Turan; direnişçiler Taksim Meydanından gaz bombaları ve tomalarla püskürtüldü. Polis her yaştan barışçıl direnişçilere orantısız güç ve şiddet uyguladı. İstanbul sokakları tehlikeli hale geldi. 4 yurttaşımız hayatını kaybederken çok sayıda yaralı var. Başbakan Erdoğan’ın bu şiddeti durdurmasını istiyoruz.

Türkiye’deki yeşil arkadaşlarımızın yanındayız””

Avrupa Yeşil Partisi eş başkanı Reinhard Bütikofer, ” Başbakan Erdoğan’dan direnişçilerin ifade ve gösteri özgürlüğü haklarını garanti altına alınması, gösteriler sebebiyle haksız yere gözaltına alınanları serbest bırakılmasını ve barışçıl direnişçilere uygulanan orantısız polis şiddetini durdurmasını talep ediyoruz. Türkiye’de son günlerde yaşanan bu şiddet antidemokratiktir. Avrupa Yeşilleri, Türkiyeli Yeşillerin yanındadır.”

Genç Yeşiller’den Onur Fidangül: ” Türkiye’nin de altında imzası olduğu nerdeyse bütün uluslararası insan hakları anlaşmaları ihlal edilmiştir. Gezi Parkı direnişine katılan herkes Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından terörist ilan edilmiştir. Sadece direnişçiler değil, haksız yere gözaltına alınanlara yardım etmeye çalışan avukatlar, yaralı kişileri tedavi etmeye çalışan gönüllü doktorlar ve olayları çekmeye aktarmaya çalışan gazeteciler, muhabirler gözaltına alınmıştır. Bu emsali görülmemiş şiddeti durdurmak için ve uluslararası desteğe ihtiyacımız var.

FYEG eş sözcüsü Ingridd Nyman: “Gezi Park direnişinin ana talepleri unutulmamalı. Gezi Parkı İstanbul merkezinde şehrin sahip olduğu tek yeşil alan ve kamu yararı için çok önemli olan bu alanın ticari çıkarlar için kullanılmaması gerekir.”

FYEG eş sözcüsü Michael Bloss, ekliyor: “Türkiye’deki kardeş organizasyonumuzu destekliyor ve direnişçilerin 4 ana talebinin- Polis şiddetinin durdurulması, basın üzerindeki baskının sona erdirilmesi, doktorların yaralılara yardım etmesi önündeki engellerin kalkması ve şiddet olaylarını doğuran, ölüm ve yaralanmalara sebep olan tüm sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması- dikkate alınması için yetkililere sesleniyoruz.

Açıklamaların orjinal metinleri için

europeangreens.eu/

younggreensofturkey.wordpress.com/

Haber: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete / Türkiye)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.