İklim KriziManşet

Avrupa Yatırım Bankası kömür santrallerini fonlamaktan vazgeçti

0

AB karbon emisyonlarını azaltmak ve AB komisyonu iklim politikaları hedeflerini desteklemek için kredi verme kriterlerini gözden geçirmeye karar verdi.

Avrupa Birliği ana kredi kurumu Avrupa Yatırım Bankası(EIB) karbon emisyonlarını azaltmak ve komisyonun iklim politikaları hedeflerini desteklemek için kömür santrallerini fonlamayacağını bildirdi.

EIB’in Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre yeni yapılacak ya da yenilecek santraller kilovat saat başına 550 gramın altında karbon oranına sahip olmadığı takdirde bankanın sağladığı fonlarından yararlanamayacak.

EIB enerji kredilerinden sorumlu genel müdürü Mihai Tanasescu’nun yaptığı açıklamada belirlenen yeni kredi kriterlerinin bankanın enerji yatırımı ilkelerine, Avrupa Birliği politikaları ve enerji sektörünün son zamanlarda karşılaştığı yatırım zorlukları için ilerici bir adım olduğunu belirtti.

Banka ayrıca uygulanacak yeni kriterlerin önümüzdeki dönemlere emisyon standartlarını sıkılaştırabileceğini ve AB iklim politikaları ile uyumlu şekilde Avrupa çapında yeni iş imkanları doğurabileceğini belirtti.

EIB’in bu kararı Washington merkezli Dünya Bankası’nın kömür santrallerini yalnızca istisnai durumlarda fonlayacaklarını bildirmelerinin ardından gelmesi dikkat çekiyor.

EIB 2007 başından itibaren toplam 83 milyar avro enerji fonlaması sağlarken bunun 11 milyar avrosu kömür santralleri fonlamasına ait.

E3G’ten IngrigHolmes verilen bu kararın Avrupa Birliği iklim değişikliği mücadelesinde yeni bir pencere açtığını ve konuyla ilgili somut adımlar atmak konusunda bankacıları politikacıların bir adım önüne taşıdığını belirtti.

EIB, Karşı Denge Grubu (Counter Balance) koordinatörü Berber Verpoest ise EIB’nin kömür santralleri için uygulayacağı yeni kriterlere rağmen kaya gazı dâhil fosil yakıtlar için hala kapıyı açık tuttuğunu ve çevreye ve sosyal hayat verdiği negatif etkilere rağmen baraj yapımı fonlamalarını kolaylaştırdığını, bankanın bu konularda da atması beklenen ve gereken adımlar olduğunu belirtti.

Toplantıda bulunan gözlemcilere göre EIB yönetimindeki Alman delege bankanın kömür santralleri fonlamasına devam etmesi yönündeki önerisi kabul edilmedi. Almanya enerji kaynaklarının %45’nin kömür ve linyite dayandığı ve Fukuşima nükleer felaketinden sonra 2020 yılına kadar nükleer santrallerini kapatmayı planladığı biliniyor.

Haber: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete, Guardian)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.