DünyaGünün ManşetiManşetSivil Toplum

Avrupa sağa kayıyor: Mülteciye yardım edene hapis cezası

0

Avrupa genelinde sığınmacılara yiyecek, barınma, ulaşım ve diğer “temel insani yardım” sağladığı için suçlu görülen kişilerin sayısı artıyor. İtalya da göçmenleri kurtaranlara para cezası vermeye hazırlanıyor

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, son 5 yılda itfaiyeciler, papazlar ve yaşlı kadınların da aralarında bulunduğu yüzlerce Avrupalı, sığınmacı ve mültecilerle “dayanışma” sergilediği için tutuklandı veya soruşturma geçirdi.

openDemocracy adlı internet sitesinde yer alan araştırma, Avrupa genelinde sığınmacılara yiyecek, barınma, ulaşım ve diğer “temel insani yardım” sağladığı için 250 kişinin tutuklandığını veya suçlu muamelesi gördüğünü ortaya koydu.

Avrupa medyasında yer alan haberler, sivil toplum kuruluşlarının araştırmaları ve diğer online kaynaklar baz alınarak yürütülen çalışmada, olayların çoğunun İtalya, Yunanistan, Fransa, İngiltere, İspanya, Almanya ve Danimarka’da gerçekleştiği belirtildi. Araştırma özellikle son 18 ay içerisinde bu tür olayların daha fazla yaşandığına dikkati çekti.

Independent Türkçe’nin haberine göre, geçen yıl ciddi oranda artan vaka sayısı, bir önceki yıla göre iki katına çıktı. Sadece 2018’de 100 olay yaşanırken, bu kişiler resmi belgesi olmayan sığınmacılara yiyecek, ulaşım veya diğer yardımlarda bulunduğu için tutuklandı veya ceza aldı.

Bu kişiler arasında Yunanistan’da sığınmacıları boğulmaktan kurtardığı gerekçesiyle 30 yıl ceza almakla karşı karşıya gelen İspanyol bir itfaiye görevlisi, İtalya sınırında sığınmacılara barınma ve yiyecek sağlayan Fransız bir zeytin üreticisi ve küçük çocuklu bir aileyi taşıdığı için suçlanarak para cezasına çarptırılan 70 yaşında Danimarkalı yaşlı bir kadın da bulunuyor.

Hak savunucuları tepkili: Avrupa değerlerine sahip çıkın

Avrupalı yetkililerin bu uygulamasını “kısıtlayıcı” ve “hukuka aykırı” olarak nitelendiren insan hakları savunucuları, AB ülkelerine “insan hakları ve Avrupa değerlerine” yeniden sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Hak savunucuları, bu haftaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sığınmacı karşıtı politikalarıyla dikkat çeken aşırı sağ partilerin çoğunluk elde etmesi durumunda kıta genelindeki tutuklamaların daha da artacağı uyarısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) araştırmacılarından Elisa de Pieri, Avrupalı yetkililerin “sığınmacılara hayatta kalacak kadar yardım sağlayan gönüllüleri engellemeye” çalıştığını belirtti. Pieri, tüm bu yaşananların İtalya’nın limanlarına sığınmacı botlarının girişine izin vermemesiyle başladığını vurguladı.

Pieri şöyle konuştu: “Bu, sivil toplum kuruluşlarının yanlış yaptığına dair çok güçlü ama yanlış bir mesaj verdi. Şimdi de bu yaklaşım güneyde denize kıyısı olmayan diğer ülkelere de sıçradı. İnsanı yardımda bulunan örgütlere dair negatif bir tablo oluşturmaya başlandı ve bu da aşırı sağın lehine oldu (…) Kaçakçılıkla en temel ihtiyaçlara sahip olmayan kişilere destek olmak arasında fark var.”

Buz dağının görünen kısmı

Uzmanlara göre araştırmada yer alan olaylar, “buz dağının sadece görünen kısmı”.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Avrupa ülkelerinin göçmenlere, iltica edenlere ve sığınmacılara yardım eden bireysel ve sivil toplum kuruluşlarına “baskı ve kısıtlamaları” artırmasının “endişe verici” olduğunu kaydetti. Mijatovic, “Üye ülkelerin siyasi liderlerinin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve Avrupa değerlerine yeniden sahip çıkmalarının tam zamanı. Bu hem yasal hem de ahlaki bir sorumluluktur” diye konuştu.

Avrupa ülkeleri yasa dışı göçü kolaylaştıran faaliyetleri suç olarak tanımlıyor. Bu suçlara, yiyecek, barınma ve ulaşım yardımında bulunarak bu kişilerin ülkeye girişlerine, kıta içerisinde yer değiştirmelerine veya geçerli göçmenlik belgeleri olmadan bir ülkeye yerleşmelerine dolaylı veya dolaysız yardım etmek de dahil.

Araştırma, bu yasaların yıllardır var olduğunu ancak Avrupa’da artan aşırı sağın yükselişiyle birlikte uygulamaya konulduğunu belirtiyor.

İtalya göçmenleri kurtaranlara 5 bin 500 avro para cezası verecek

Bu arada İtalyan hükümeti, sahil güvenlik kurumlarının talimatlarına uymayarak denizden kurtarılan ve İtalyan limanlarına götürülen her göçmen için sivil toplum örgütlerine 3 bin 500 ila 5 bin 500 euro para cezası vermeyi planlıyor. İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin hazırladığı kararname, denizde hayat kurtaran sivil toplum örgütlerine karşı açılan bir savaş olarak tanımlanıyor.

Önümüzdeki birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu’na sunulacak ve daha sonra parlamento tarafından oylanacak olan kararnameye göre sivil toplum örgütleri her göçmen için 3 bin 500 ile 5 bin 500 euro arasında para cezasına çarptırılacak.

Hesaplamalara göre kararname son üç yıldır yürürlükte olsaydı Sınır Tanımayan Doktorlar, denizden kurtarılan 80 bin insan için yaklaşık 440 milyon euro ödemek durumunda kalacaktı. Kararnameye tepki gösteren örgütten Claudia Lodizani “Yeni kararname yasal ilkeleri ve hayat kurtarma görevini tehdit ediyor” dedi.

Avrupa ülkelerini çok sayıda mülteciyi kabul etmek zorunda bırakan bu karar nedeniyle çok sayıda tekne denizde mahsur kaldı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.