Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Kavala mütalaasını yayınladı: Türkiye AİHM’e sevk edilebilir

0

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Kasım 2017’den bu yana Gezi Davası kapsamında tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala‘nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen serbest bırakılmamasıyla ilgili Türkiye‘ye başlattığı ‘sözleşmeyi ihlal’ sürecine dair mütalaasını yazılı açıkladı.

Mütalaada, AİHM‘in makul şüphe için yetersiz bulduğu aynı kanıt ve gerçeklerle Kavala‘nın hala tutuklu bulunmasının, Türkiye’nin sözleşme yükümlülüklerini göz ardı ettiği anlamına geldiği belirtildi ve davada bu kararı veren savcının hiçbir disiplin cezası almadığıın altı çizildi.

Konsey Bakanlar Komitesi, bu mütalaa ile ihlal sürecinin ikinci aşamasına geçmiş oldu. Buna göre Türkiye’nin AİHM’in verdiği Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunda AİHM’e havale edilmesi istendi ve konuya ilişkin Ankara’dan görüşünü iletmesi talep edildi.

Türkiye Konsey’den çıkarılabilir

AİHM’nin ihlal yapıldığını tespit etmesi durumunda Komite, Türkiye’ye karşı alınacak yaptırım kararı belirleyecek.İhlal kararı durumunda Türkiye’nin Konsey’den çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması söz konusu olabilir.

Bu davaya 17 yargıçtan oluşan AİHM’in Büyük Dairesi bakacak; başkan, 19 Nisan’a kadar davanın taraflarıyla birlikte Bakanlar Komitesi görüşlerini yazılı olarak bildirecek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 2 Şubat’ta aldığı kararda Kavala davasını AİHM’e havale etmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.