İklim KriziManşet

Avrupa için kötü haber: Sıcak dalgası etkisini artıracak

0

İnsan kaynaklı iklim krizinin etkisiyle son yıllarda görülen en şiddetli sıcak dalgalarından birini yaşayan İtalya, İspanya ve Yunanistan da Türkiye ile aynı zamanlarda orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Meteoroloji tahminleri Avrupa’daki sıcak dalgasının önümüzdeki günlerde etkisini artıracağını öngörüyor. Bu da mevcut orman yangınlarının daha da şiddetlenebileceği ve yeni yangınların çıkabileceği anlamına geliyor.

800 kişi tahliye edildi

İtalya’nın Pescara kentindeki bir plajın akınındaki çam ormanında çıkan yangın sonucunda en az beş kişi yaralandı ve tatil için gelen kişiler bölgeden tahliye edildi. Beş yaşındaki bir kız çocuğu da hastaneye kaldırıldı. Yetkililer hayati bir tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.

Pineta Dannunziana Doğa Koruma Alanı’ndaki 53 hektarlık bölgede çıkan yangının farklı cephelerde devam etmesi nedeniyle aralarında bir rahibe manastırının da bulunduğu ve toplamda 800 kişinin yaşadığı evler boşaltıldı.

Pescara Belediye Başkanı, “Duman nedeniyle birkaç evi ve sahil beldesini tahliye etmek zorunda kaldık. En büyük sorun sıcak rüzgar. Hasarı sınırlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İtalya’nın ulusal itfaiye teşkilatı bu hafta sonundan itibaren başta güney olmak üzere 800’den fazla noktada yangın çıktığını bildirdi.

‘Uyanınca evimiz olmayacak diye çok korktuk’

Bu arada, Yunanistan‘ın batısındaki Patras yakınlarında cumartesi günü erken saatlerde büyük bir yangın çıktı. Bölgede beş köy boşaltıldı. Sekiz kişi ise yanık ve solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Yakındaki Aigialeias köyünün muhtarı Dimitris Kalogeropoulos, olayı “büyük bir felaket” olarak nitelendirdi. Bölgede yaşayan bir vatandaş ise TV kanalı Skai’ye verdiği bir röportajda “Geceyi dışarıda geçirdik. Uyandığımızda evimiz olmayacak diye çok korktuk” dedi.

Sardunya’da olağanüstü hal

İspanya‘da, yangın söndürme uçakları ve düzinelerce itfaiyeci, Madrid’in yaklaşık 64 kilometre doğusundaki San Juan rezervuarı yakınında cumartesi öğleden sonra çıkan bir orman yangınıyla mücadele etti.

Sardunya’nın yerel yönetimi yangınların ardından “olağanüstü hal” ilan etti.

Türkiye bir haftadır yanıyor

Türkiye’nin ise özellikle güney bölgeleri bir haftadır yangınlarla mücadele ediyor. Altı günde Türkiye’nin farklı illerinde çıkan toplam 144 orman yangınının 134 ise kontrol altına alındı. 28 Temmuz’dan bu yana süren yangınlarda sekiz kişi yaşamını yitirdi.

Orman Genel Müdürü Bekr Karacabey Antalya’da iki, Muğla’da beş, Adana, Isparta’da ve Denizli’de birer olmak üzere, toplamda 10 yangının etkisini sürdürdüğünü açıkladı.

Fotoğraf: AA

Sıcak dalgası şiddetlenecek

Yılın en yoğun sıcak dalgası Güneydoğu Avrupa’da yaşanıyor. Son birkaç gün içerisinde güney İtalya’dan Türkiye’nin batısına kadarki aralıkta 42 ila 45 derece arasında en yüksek sıcaklıklar kaydedildi.

Severe Weather’in aktardığına göre ağustos ayı başında sıcak dalgası etkisini artıracak. Balkan yarımadasındaki Yunanistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Romanya ve Bulgaristan‘ın da aralarında bulunduğu ülkeler, normalden yaklaşık 15 derece daha yüksek sıcaklıklarla karşılaşacak.

Yunanistan ve Türkiye’de ekstrem sıcaklar

Yunanistan ise şimdiden Atina ve Elefsina’da kaydedilen 48 derece sıcaklıkla rekor sıcaklık seviyesine ulaştı. Bu derecedeki bir sıcaklık daha önce 10 Temmuz 1977’de ölçülmüştü.

Türkiye’de de 45 derecenin üzerini zorlayacak sıcaklıkların mevcut orman yangınlarını daha da şiddetlendireceği ve kuraklık riskini artıracağı öngörülüyor. Sıcak dalgasının Ağustos ayı ortalarına kadar etkili olması bekleniyor.

Yunanistan ve Türkiye için 14 günlük sıcaklık tahmini

İklim krizinin etkisi

Yaşanan sıcak dalgası sayısı ve şiddeti ile insan kaynaklı iklim değişikliği doğrudan bağlantılı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi‘nin günlük en yüksek sıcaklığın normalden 5 derece daha sıcak olduğu ve bu değerlerin beş gün devam etmesi durumunun sıcak dalgası olarak tanımlandığı çalışmasında 1971 ile 2016 yılları arasında sıcak dalgası sayısının arttığı ortaya konuluyor.

2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün (20-110 gün arasında) artış gözlemleneceği belirtiliyor.

İklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarının şu anda olduğu gibi artarak devam ettiği senaryoda ise yılda ortalama 78 gün (27-204 gün arasında) artması bekleniyor.

Sıcak dalgaları artacak

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre iklim krizi nedeniyle gelecek 30 yılda rekor kıran sıcak dalgaları son 30 yıla kıyasla 2 ile 7 kat arası daha sık görülecek.

Halihazırdaki sera gazı salımı eğilimi devam ederse, 2050 sonrasında rekor kıran sıcak dalgalarına 3 ile 21 kat fazla sıklıkla maruz kalınacak.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.