Ekolojik Yaşam

Avrupa Çevre Ajansından ibretlik rapor

0
EEA'nın raporunda deniz yaşamına kalıcı zararları 1976'dan beri bilinen Doğum kontrol hapı Etinilestradiol'un 2027'ye kadar kullanımda kalacağı da belirtiliyor

EEA'nın raporunda deniz yaşamına kalıcı zararları 1976'dan beri bilinen Doğum kontrol hapı Etinilestradiol'un 2027'ye kadar kullanımda kalacağı da belirtiliyor

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından 23 Ocak’ta yayımlanan “Erken Uyarılardan Geç Kalmış Dersler” raporu sağlık ve çevre konularında geçmiş dönemde yapılan yanlışlardan ders alınamamış olduğunu gözler önüne serdi.

Ekogazete’den Atilla Alpöge’nin haberine göre ilgili raporda EEA örnekler ile beslediği raporunda geçmişten sağlık sorunlarına yol açtığı kanıtlanmış olduğu halde çözüm yoluna gidilmesi hep ertelenmiş birkaç vakayı aktardı.

2001’de bu çalışmanın birinci cildini yayımlayan EEA benzeri vakaları sıralamıştı. Amyant üretimi ve kullanımının kansere yıol açtığı 1896’da tespit edilmiş olmasına karşın amyantın yasaklanma tarihi 1990’larda gerçekleşti. Kurşunun toksik niteliği eski Romalılar zamanından beri bilinmesine, 1925’te bazı Amerikan bilim insanları benzine kurşun karıştırılmasının tehlikeli olacağını ısrarla ifade etmiş olmasına rağmen bu konuda önlemler alınması gene 1990’lı yıllarda gerçekleşebildi.

Doğum kontrol hapı olarak yaygın kullanılan “etinilestradiol”un atık kanalizasyon suları yoluyla doğaya ve denizlere karıştığı, (balıklarda cinsiyet değişikliğine neden olmak gibi) etkiler yarattığı 1976’da fark edildi ancak Avrupa Birliği 2012’ye kadar bu konuda tavır almaktan kaçındı.  AB’den yapılan açıklamada bunun zararlarını aza indirecek önlemlerin 2016’da ilan edileceği, 2027’den sonra ise kullanımına izin verilmeyeceği belirtildi.

10 yıl sonra yayımlanan ikinci cildinde incelenen olgular, birinciden hayli farklı alanları yansıttığı halde iki rapor arasında çarpıcı bir benzerlik göze çarpıyor:  On yıllık süre kontrol ve düzenleme sistemini hızlandırmamış, tavır değişiklik olmamış.  Birinci raporun sergilediği derslerin hiç iz bırakmamış olduğu anlaşılıyor.

Öte yandan, ilk olarak Le Monde gazetesi tarafından dile getirilen ve raporun yayımlanmasının ilaç ve kimyasal şirketi lobisi tarafından geciktirildiğine ilişkin iddialar EEA tarafından kesin bir dille yalanlandı. EEA, raporun gecikmesinin sebebini “çok sayıda yazarın son ana kadar çalışması” olarak açıkladı.

EEA tarafından yayımlanan “Erken Uyarılardan Geç Kalmış Dersler” raporunun orjinaline buradan ulaşabilirsiniz

(Ekogazete, Yeşil Gazete, EEA)

You may also like

Comments

Comments are closed.