SağlıkManşetYerel

Artvin’de hastalar yolda ölüyor

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Artvin Devlet Hastanesi’nde anjiyo ünitesinin bulunmaması nedeniyle acil kalp hastaları sevk edildikleri Trabzon, Rize ve Erzurum yollarında yaşamını yitiriyor.  Hastaların 150 ile 225 kilometre uzaklıkta kentlere sevk edilirken yolların da kötü olması nedeniyle hastaneye vaktinde yetişemedikleri belirtiliyor.

Anjiyo ünitesinin olmamasının son mağduru 67 yaşındaki Hayriye Uluköy‘ün oğlu Ömür Uluköy yaptığı açıklamada “İnsanların ölümle yollarda kaderiyle baş başa kalmasını istemiyorum” tepkisini gösterdi.

‘Kimsenin annesi ölmesin’

Uluköy, annesini Rize Eğitim Araştırma Hastanesi’ne ulaştırmaya çalışırken sevkiyat sırasında kadının kalbinin iki kez durduğunu ve müdahale edildiğini söyledi. Ancak kalbin daha fazla dayanamadığını aktaran Uluköy annesinin yaşamını yitirme sürecini şu şekilde anlattı:

Kimsenin annesi ölmesin artık. Çünkü o süreci yaşayanlardan biri olarak çok zorlu bir süreç geçirdim. Annem kalp krizi geçirdiği esnada onu Artvin Devlet Hastanesine kaldırdık. Hastanede yapılan müdahalede annem iki kez geri geldi. Kalbi durmuştu geri getirdiler. Bu süreçte acilen sevki istendi ve Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Oraya götürürken de yolda kalbi iki kez durdu. Yine müdahale ile tekrar geri getirdiler”

‘Erken gelseydi kurtarılabilirdi’

Annesini hastaneye yetiştirmeyi başardıklarını ve orada müdahale edildiğini belirten Uluköy, annesinin iki damarının tıkalı olduğunu öğrendiklerini ve birine stent takıldığını söyledi.

Burada doktorların kendisine söylediklerini aktaran Uluköy, “Doktorlarımızın verdiği bilgiye dayanarak söylüyorum. ‘Teyzemizin kalbi çok yorulmuş, bu kalp krizinde geri geldikten sonra direk olarak sevki gerçekleşmeden müdahale edilseydi. Bu kadar kalbi yorulmazdı diye düşünüyorum’ dediler” ifadelerini kullandı.

‘Artvinlileri kaderine terk etmeyin’

Annesinin 30 saat sonra vefat ettiğini belirten Uluköy,  “Bu benim içimde bir ukde olarak kaldı annemin vasiyeti olarak kabul ediyorum. Devletimizin buna gücü yettiğine inanıyorum. Çünkü devletimizin maddi açıdan gücü yeter. Personel ve ekipman konusunda da gücü yeter. Bu insanların ölümle yollarda kaderiyle baş başa kalmasını istemiyorum. Yetkililerden sadece şunu istiyorum Artvin’de yaşayanları sağlıkta kaderine terk etmeyin” dedi.

Soru önergeleri cevapsız kalmış

Konuyla ilgili daha önce TBMM’ye sunulmuş ve tamamı cevapsız bırakılmış altı soru önergesinin yanı sıra araştırma önergesi de vermiş olan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise konuyu yeniden Meclis gündemine getirdi.

Bayraktutan, “Artvin Halkı yollarda ölüyor. Artvin’in çocukları yollarda ölmesin. Buradan tekrar sesleniyorum bu konu çözülene kadar Artvin’de koronel anjiyo cihazı ve kalp damar ünitesi ve cihazları kurulana ve hizmete geçene kadar ben parlamentodan susmadan konuşmaya devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.

‘Kaç kişinin öldüğünü bilmiyoruz’

Daha önce ünitenin getirilmesine ilişkin müjde verildiğini belirten milletvekili, “Artvin ile Rize arasında 150 km, Trabzon arasında 225 km, Erzurum ile ise 185 km. var. Artvin’de koroner anjiyo ünitesi yok. Daha önce 2018 yılında bizden öneki bir milletvekili bir müjde veriyor ve diyor ki ‘Artvin’e Sağlık Bakanlığı tarafından bu ünitenin kurulması için onay verilmiştir’ diyor. Ardından ilgili Başhekim Artvinlilere müjde veriyor ‘artık Artvinliler insanlar yollarda ölmeyecektir’ diyor” dedi. Bayraktutan konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

2017 yılında ben birçok kere soru sordum sayın Bakana, Cumhurbaşkanlığı’na sordum. Dedim ki Artvinliler yollarda ölüyor. 2017’de, 2018’de ve 2019’da sevklerde ölen hasta sayısı ne kadardır? Kaç kişi illere sevk ediliyor diye… Bugüne kadar bir tek cevap alamadım. Ancak 2017 ile alakalı olarak ilgili Baştabip bir açıklama yapıyor ‘2017’de Artvin Devlet Hastanesi’nden komşu illere 1028 hasta sevki yapılmıştır’ onların kaçı öldü bilmiyoruz. Rize’de var, Samsun’da var, Trabzon’da var, Ordu’da var Erzurum’da var Kars’ta var, Hakkari’de var ama Artvin’de yok. Tabi Hakkari’de de olacak biz bunu sorgulamıyoruz. Eğer bir kent merkezinde bir anjiyo ünitesi kuramıyorsanız, bu insanlar yollarda ölüyorsa bunu şiddetle kabul etmiyoruz.

Bir yılda Artvinlilerin ülke ekonomisine katkısının 20 milyar lira olduğunu belirten Bayraktutan “Ancak 2 milyon liralık cihazı ne yazık ki Artvinlilere çok görüldü. Buradan tekrar sesleniyorum bu konu çözülene kadar Artvin’de koroner anjiyo ve kalp damar ünitesi ve cihazları kurulana ve hizmete geçene kadar ben parlamentodan susmadan konuşmaya devam edeceğim” dedi.

Konu defalarca yerel basında yer almış

Artvin’de gazetecilik yapan Sami Özçelik de anjiyo sorununa dikkat çekerek “Maalesef hastalar sevk edildikleri hastaneye ulaşamadan vefat ediyor” dedi. Özçelik sorunla ilgili şu bilgileri verdi:

Artvin’de anjiyo ünitesi olmaması nedeniyle birçok insan hayatını kaybediyor. Çünkü buradan mutlaka sevki yapılması gerekiyor. Rize, Trabzon ve Erzurum uzak oysaki kalp krizlerinde bir salisenin bile çok önemi var. Maalesef hastalar sevk edildikleri hastaneye ulaşamadan vefat ediyor. Artvin’in yolları da çok kötü özellikle Hopa’dan içeri girdiğiniz de virajlı kıvrık yollar, hastaların sevkini de zorlaştırıyor.

Maalesef insanlar ambulanslarda vefat ediyor. Artvin’de anjiyo ünitesinin kurulmasını istiyoruz. Bir gazeteci olarak değil insan olarak konuşuyoruz. İnsan hayatından daha değerli hiçbir şey yok. Bu yüzden ünitenin kurulması ilçe ve köyleri ile birlikte bu ilde 170 bin insanın hayatı söz konusu.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.