Avrupa Birliği çöpünün yüzde 37’sini Türkiye alıyor

Avrupa Birliği ülkelerinin ihraç ettiği 31 milyon ton çöpün 11,4 milyon tonunu alan Türkiye en büyük çöp ithalatçısı oldu.

AB İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre 2019 yılında Avrupa Birliği ülkelerinin ihraç ettiği 31 milyon ton çöpün en büyük alıcısı Türkiye oldu. Türkiye 11,4 milyon ton çöp alarak, toplam miktarın yüzde 37’sini ithal etmiş oldu.

Euro News’ın haberleştirdiği verilere göre ikinci sırada 2,9 milyon ton çöp alımıyla Hindistan yer alırken üçüncü sırada ise 1,9 milyon ton çöp ile Birleşik Krallık yer aldı. Hindistan toplam ithalatta yüzde dokuz, Birleşik Krallık ise yüzde altı orana sahip.

İthalat 15 yılda üçe katlandı

Türkiye’nin AB’den çöp ithalatı yıllar içinde büyük artış gösterdi. Bu miktar 2019 yılında 2004 yılına göre üçe katlanmış durumda. Eurostat da basın bülteninde “Türkiye: AB’nin çöpünün ana varış merkezi” başlığını kullandı.

AB’nin ithal ettiği 31 milyon ton çöpün değeri ise 13,4 milyar euro oldu. Çöp ihraç eden AB aynı zamanda çöp ithalatçısı konumunda. AB 31 milyon ton çöp ihraç ederken 16,7 milyon ton da çöp aldı.

İthal ettiği çöplerin değeri ise 12,8 milyar Euro oldu. 2004 yılında AB’nin çöp ithalat ve ihracatı yaklaşık aynı seviyede iken yıllar için ihracat artarken ithalat düşüş gösterdi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR