Hayvan HaklarıManşet

Avrupa Adalet Divanı elektrikle balıkçılık yasağına karşı açılan davayı reddetti

0

Merkezi Lüksemburg‘da bulunan, Avrupa Birliği‘nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Hollanda’nın elektrikle balık avlama yasağına karşı açtığı davayı karara bağladı.

Kararda, balık popülasyonlarını ve deniz ekosistemini korumak için alınan kararın Avrupa Parlamentosu  ve AB Konseyi tarafından onaylandığı anımsatıldı.

‘Hollanda’nın argümanları yetersiz’

Yapılan açıklamada “AB yasama organı, bu alanda geniş yetkiye sahiptir ve seçimini yalnızca bilimsel ve teknik görüşlere dayandırmak zorunda değildir” ifadesi kullanıldı.

Sputnik Türkçe’nin haberine göre mahkeme, Hollanda tarafından elektrikle balıkçılık yasağına karşı ileri sürülen argümanları yersiz buldu ve davayı reddetti.

Hollanda istisna tutulmuştu

1990’lı yılların başlarında Hollandalı balıkçılar tarafından icat edilen elektrikle balık avlama yöntemi 1998’den bu yana bir istisna dışında AB genelinde yasaklanmıştı.

DW Türkçe’nin haberine göre Hollanda, yürüttüğü lobicilik sayesinde Kuzey Denizi’nin güney bölümünde elektrikli balık avlama yöntemini kullanabilmek amacıyla 2007 yılında Avrupa Komisyonu’na “deneyimsel bir araştırma projesi” kabul ettirmeyi başardı. Bu proje kapsamında Hollanda’ya balıkçılık filosunun azami yüzde 5’i ile Kuzey Denizi’nde elektrikli balık avlama izni verildi.

Hollanda bu proje için AB fonlarından 3 milyon 800 bin Euro yardım dahi aldı. Fakat kriterlere gerektiği gibi uymadı.  15 sürtme ağlı balıkçı teknesini kullanmasına izin verilmiş olmasına rağmen 84 tekne elektrikli avlanma için donatıldı.

Tamamen yasaklanmasına karar verildi

Fransız balıkçılara göre, Hollandalı balıkçıların kullandığı bu yöntem nedeniyle Kuzey Denizi’nin güney bölümündeki balık sayısı son yıllarda büyük oranda azaldı.

2018 yılında gelen tepkilerin ardından Avrupa Parlamentosu, AB’nin ortak balıkçılık kurallarıyla ilgili yeni politikasını belirleyen belgeyi oy çokluğuyla kabul etti. Oturumda, elektrikli balık avlamanın AB genelinde tamamen yasaklanmasını isteyen bir önerge 232’ye karşı 402 oyla kabul edildi.

Elektrikli balık avlama nedir?

Asıl amacı deniz tabanındaki balıkları yerlerinden çıkarıp tuzağa düşürmek olan elektrikle balık avlama, elektrotlarla donatılan sürtme ağların elektrik boşaltmasıyla gerçekleştiriliyor.

İzin verilen en yüksek miktar 15 volt, ancak çevre örgütleri Hollandalı balıkçıların genelde 40-60 volt kullandığını söylüyordu. Bu yöntemle elektroşoka uğrayan balıklar yüzeye doğru gidiyor ve ağlara yakalanıyor.

Çevre örgütleri bu yöntem yüzünden balıkların yandığını, lazer silahıyla vurulmuş gibi olduğunu, balık yumurtalarının öldüğünü, balıkların üremesinin geciktiğini, verimliliğin azaldığını ve balıkların sinir sisteminin etkilendiğini söylüyor.

Türkiye’de de yasak

Elektrikle balık avı ABD, Brezilya, Avustralya, Rusya ve Çin gibi ülkeler tarafından yasaklanmış durumda.

Tartışmalı yöntem Türkiye’de de yasak. Tarım Bakanlığı’nın ilgili düzenlemesinde, “Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemlerinin amatör avcılıkta kullanımı yasaktır” deniliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.