Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Avdan’da maden şirketine direnen 75 yaşındaki Hatice Kocabaş yargılanıyor

0

Denizli, Avdan‘da maden şirketine karşı toprağını savunan 75 yaşındaki Hatice Kocabaş yarın (5 Mart) mahkeme karşısına çıkacak.

Tavas ilçesindeki Avdan köyünde, 14 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tarım arazilerine kömür madeni için yapılan acele kamulaştırmaya karşı çıkan Kocabaş’ın davası saat 9:50’de Tavas Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülecek.

Acele kamulaştırma kararına karşı çıkan köylüler, tepki göstermiş ve madene karşı topraklarını, zeytinlerini savunmuştu. Acele kamulaştırma kararına karşı açılan davada ise yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Fakat mahkeme kararına rağmen Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Şirketi faaliyetlerini sürdürdü.

‘Bu vatan kimin?’

Kocabaş, Muğla Milas‘ta doğa için verilen İkizköy, Akbelen mücadelesinin de yanında yer almıştı. Hatice Kocabaş, İkizköylüler Meclis’e gitmeden önce şunları dile getirmişti:

“Her şeyi gördük. Vatan haini olduk. Bu vatan kimin? Bu toprak kimin? Bu toprak burada sıradağlar gibi duranlarındır. Bu vatan ağaçları yıkıp toprakları talan edenlerin değil. Sulara her şeylere zehir vatanların değildir. Bu vatan bizlerindir. Bu vatan cepheden cepheye koşup da Çanakkale’de şehit düşenlerindir. Hepimiz birden direnelim. Adalet, hak, hukuk bunu istiyoruz. Bize her şeyi söylediler, hala da söylüyorlar. Biz adaleti arıyoruz. Adaleti.”

Akbelen direnişçileri ise Hatice Kocabaş’ın yargılanmasına ilişkin açıklamada bulunarak şu tepkiyi gösterdi:

“Bizler biliyoruz ki burada yargılanan yalnızca Hatice Teyze değil; havasını, suyunu, toprağını savunanlardır. Toprağını savunmak haktır, yargılanamaz. Gittiği yoldan asla şaşmayacağını, ölse de bu haklı davasından dönmeyeceğini söyleyen Hatice Teyze ‘Ne yaparlarsa yapsınlar toprağımı korumaya, köyümü savunmaya, ömrüm yettiği kadar üretmeye devam edeceğim’ diyor. Şirketin baskısına, yaşadıkları hukuksuzluğa karşı Avdan köylüleri mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar. Avdan köylüleri havasını, suyunu, toprağını, ağacını seven, savunan, koruyan herkesi dayanışmaya çağırıyor. Hatice Kocabaş yalnız değildir. Avdan köylüleri yalnız değildir.”

Ne olmuştu?

Maden şirketinden tarlasına ekin ekmek için izin alan Hatice Kocabaş, binbir emekle tarlasına ekinlerini ekmiş, ekinler yetişmeye başladıktan sonra bir gün maden şirketine ait kepçe ve kamyonlar, tarlaya girmeye çalışmıştı.

Tarlasında olan Hatice Kocabaş, itiraz davalarının sürdüğünü söyleyerek iş makinelerini tarlasına almak istemeyince mühendisler gelmiş ve tartışma çıkmıştı.

Söz konusu mühendisler 75 yaşındaki Hatice Kocabaş tarafından darp edildiğini söylemiş ve şirket tarafından Kocabaş’a dava açılmıştı.

Söz konusu olayın ardından Hatice Kocabaş’ın eşi kalp krizi geçirdi ve ameliyat geçirdi. Aile hala toparlanmaya çalışıyor.

Avdan’da Danıştay’ın kararına rağmen şirket bildiğini okuyor

You may also like

Comments

Comments are closed.