Dünyaİklim KriziManşet

Attenborough BM Güvenlik Konseyi’ne seslendi: En büyük güvenlik tehdidimiz iklim krizi

0

Doğa bilimci ve belgesel yapımcısı David Attenborough, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda iklim değişikliğinin modern insanların karşılaştığı en büyük güvenlik tehdidi olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın başkanlığında salı günü düzenlenen sanal toplantıya video ile katılan Attenborough “Mevcut yolumuza devam edersek gıda üretimi, tatlı suya erişim, yaşanabilir sıcaklık ve okyanus besin zincirleri gibi güvenliğimizi sağlayan her şeyin çöküşüyle karşı karşıya kalacağız” dedi.

Attenborough konuşmasında “Eğer doğal dünya artık ihtiyaçlarımızın en temelini karşılayamazsa, o zaman medeniyetin geri kalanının çoğu çabucak çökecek” uyarısında bulundu.

 

‘Siyasi istikrarı tehdit ediyor’

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise konuşmasında Rekor düzeyde hava sıcaklıkları, orman yangınları, sel ve kuraklıkların “yeni normal” gibi görüldüğünü söyledi. Guterres, bunun doğal çevreye zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehdit ettiğini belirtti.

Savaş ve çatışmaların yaşandığı 10 ülkeden 8’inin de iklim değişikliğine büyük oranda maruz kaldığını belirten Guterres, Batı Afrika ve Sahel bölgesinde 50 milyondan fazla kişinin hayvancılık yaptığını ve otlak alanlarındaki değişikliklerin çobanlarla çiftçiler arasında artan bir şiddete neden olduğunu aktardı.

Guterres, “İklim risklerine karşı savunmasızlık gelir eşitsizliği ile ilişkilidir. Başka bir deyişle, en yoksullar en çok acı çekiyor” dedi.

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.