DünyaManşet

Atina’da Davutoğlu için Berkin yasağı

0

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Atina ziyareti öncesinde alınan güvenlik önlemleri Yunanistan’da gerilime yol açtı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan ziyareti nedeniyle Atina’nın en merkezi noktalarına ‘protesto yasağı‘ getirildi ve 7 bin ek polis görevlendirildi. Yunanistan’da Berkin Elvan’ın polis şiddetiyle öldürülmesini protesto etmeye hazırlanan Atinalılar tepkili.

Atina, 5-6 Aralık tarihlerinde Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 3’üncü toplantısına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu toplantı öncesinde, parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı da dahil, kent merkezinin büyük bölümünde 33 saatlik protesto yasağı ilan edildi. Yasağa gerekçe olarak, kamu güvenliği ve şehrin sosyoekonomik hayatının aksamaması gösterildi.

Davutoğlu’nun Atina ziyaretini gerçekleştireceği 6 Aralık, Yunanistan’da ekonomik krize karşı 2008’de ilk patlak veren protestoların yıldönümü. Yunan halkı her yıl 6 Aralık’ta, bu gösterilerde polis tarafından öldürülen Alexis Grigolopoulos’u anıyor. Söz konusu tarih aynı zamanda, yüksek eğitim hakkı için tutuklu bulunduğu hapishanede açlık grevine başlayan Nikos Romanos’un grevinin de 25’inci günü.

Dolayısıyla, Davutoğlu’nun ziyareti öncesinde alınan güvenlik önlemleri, Alexis’i anmak ve Nikos Romanos’a destek vermek için 6 Aralık’ta eylem çağrısı yapan Yunanların sert tepkisini çekti.

6 Aralık’ta ‘Devletler Katildir‘ sloganıyla yapılacak eylemlerde, Alexis’in yanı sıra Gezi Parkı eylemleri sırasında polis tarafından gaz fişeğiyle başından vurulduktan 269 gün sonra yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan; ABD’nin Ferguson kentinde yine bir polis tarafından vurularak öldürülen Michael Brown ve Fransa’da baraj inşaatına karşı yapılan protestolarda öldürülen Remi Fraisse de anılacak.

Diken, Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.