Kitap

‘Ateşle Oynayan Kız’a – Sibel Richter

0

Kitap bilinmeyen denklemler ile başlamıştı;
Denklemler, bilinmeyenlerinin en büyük katsayılarına göre sınıflandırılırlar. Eğer bu bir ise, birinci dereceden denklem olur. İki ise ikinci dereceden denklem olur. Bu böyle devam eder.
Bkz:
3x-9 = 0 (kök: x=3)

İkinci kitapta Lisbeth Salender ile daha yakından tanışma şansını yakalayacaksınız. Sizi karşılayan başka sürprizler her bölümde başka başka anlamlar kazanıyor. Wennerström; silah kaçakçılarının örgütledikleri yasa dışı hesapları kendi adına geçirir. Lisbeth Salender ise çok zengindir. Lisbeth kendisine gizli bir adreste çok lüks bir daire alır. Hacker olarak kullandığı ismi Wasp sayeside matematik bilgisi ve fotografik hafızasıyla ilgili çok daha fazla bilgi ediniriz. Bir yandan da İsveç’le ilgili bağlarından kopamaz. Avukat Nils E. Bjurman, Lisbeth’in vasisidir ve İsveç’e iltica etmiş olan rus babasından haberdardır. Lisbeth; ilk kitaptanda hatırlanacağı gibi Bjurman’ın karnına hayatı boyunca unutmayacağı o dövmeyi yapmıştı. Bjurman’ın lazer kliniğine gizlice gidip dövmeyi sildirmek istediğini hackerlik yeteneklerini kullanan Lisbeth, Bjurman’ın hesaplarından öğrenir. Lisbeth dövmeyi yaparken vurguladığı gibi Bjurman’a yaptığı bu izin hayatı boyunca onun üzerinden çıkmaması için yemin etmiştir. Karayip Adalarında geçirdiği tatil sırasında çıkan  kasırga sonucunda Lisbeth tatilden vaktinden önce dönme kararı alır. Lisbeth İsveç’e eskisinden de daha güçlenmiş olarak döner.

Denklemlerde, x,y,z… gibi harfler bilinmeyen sayısını gösterir. Bilinmeyenler ile verilen bilgilerde, iki tarafın birbirine eşitlenmesini ve denklemin çözümünü sağlar.
Bkz:
3x+4=6x-2 (x=2)

Millenyum Dergisi İsveç’te Kadın Ticareti ile ilgili araştırma yapan genç gazeteciyi, destekler ve yeni bir yazı dizisi için kolları sıvar. Mikeal Blomkvist’in arkadaşları olan ve kadın ticareti konusunda araştırma ve tez hazırlayan genç çift öldürülür. Önümüze 3 cinayet dosyası çıkar. 3. Cinayetde Bjurman kendi dairesinde ölü bulunur. Kadın Ticareti dosyası içinde çok önemli isimler yanısıra devlet de işin içindedir. Bu dosyaların bir numaralı zanlısı olarak ise Lisbeth Salender karşımıza çıkar. Mikeal Blomkvist Lisbeth’in suçsuz olduğuna emindir. Tüm bağlantılar “Zala” ismi üzerinde odaklanmaktadır.

Salander şiddete yatkın karakteri nedeniyle birini öldürebilirdi. Şiddete eğilimi var. Ama sırf zevk için adam öldürecek birisi de değildir. Zorunlu durumlar hariç. Ne yapacağı kestirilemez biri. Özel biri… Evet. Deli… Hayır.
Mikael, tüm bu sorunları kafasında ölçüp biçtikten sonra en nihayet Salander ile nasıl iletişime geçebileceğini çözmüştü. Lisbeth muhtemelen onun bilgisayarına da giriyordu. Eğer oraya, onun adına bir not bırakırsa cevabını da alırdı. Üstelik cevabı kendi bilgasayarından alırdı. Bilgisayarında World Dosyasını açtı ve yazmaya başladı;

Sevgili Lisbeth,
Bu yazıyı eminim ki okuyacaksın. Muhtemelen benim bilgisayarıma da girdin. İstesekte istemesekte birkaç gün önce yaşananlar bizi birbirimize bağladı. Senin, Dag ile Mia’yı öldürdüğüne inanmıyorum. En azından öyle umuyorum. Eğer katil sen değilsen, polis yanlış iz peşinde. Bu durumda teslim olman en iyisi. Muhtemelen olmazsın ama neyse. Şu anda Dag’ı susturmak isteyeceklerin bir listesini yapıyoruz, onları ziyaret edeceğiz. Tek sorun Avukat Bjurman’ın resme nasıl girdiği.
Bana yardım et, bağ nerede?
Mikael.

Sürükleyici her ayrıntının hiç hata olmadan ilerlemesi. Kurgunun “Ejderha Dövmeli Kız”la koşut ilerleyen kusursuz kurgusu oldukça etkileyici. Zala’nın kim olduğu ise kitabı henüz okumayanlar için sürpriz olarak kalsın.

 

Sibel Richter

twitter.com/#!/sibelrichter

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.