ManşetKentTürkiye

Atatürk Havalimanı tartışması da ara verilen yıkım da sürüyor: İmar kararı da yok

0
Millet bahçesi yapılmak istenen Atatürk Havalimanı’nın yıkım kararına ilişkin tepkiler sürerken, müteahhit  firmanın sözleşme yapmadan yıkıma başladığı anlaşılınca, yıkım faaliyetlerine ara verildi. İBB Meclisi’nin İYİ Partili üyesi Ali Kıdık, sosyal medya hesabından  “Atatürk Havalimanı yıkım faaliyetlerine iki saatlik resmi evrak arası verilmişti. Evrak Ankara’dan apar topar gönderildi ve milletimizin milli değeri yeniden paramparça edilmeye başlandı” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise partisinin grup toplantısında, başta CHP ve lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere  havalimanı pistlerinin yıkımını eleştirenleri hedef aldı. 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin Atatürk Havalimanı’nda kutlanacağını söyleyen Erdoğan, ” Ve o gün de ağacı dikeceğiz ve bahçenin temelini de atacağız” diye konuştu.

Önceki gece İYİ Partililerin protesto gösterisi düzenlediği havalimanın önünde dün sabah da CHP’liler ve vatandaşlar toplanmıştı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu burada yaptığı açıklamada “Atatürk Havalimanı’na zarar verenlerden hesap soracağız. Yasa dışı ve hukuksuz bir şekilde buraya giren iş makinesinden hesap soracağız” demişti.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/ataturk-havalimani-yikimina-tepkiler-suruyor-siz-bu-milletin-servetini-yikarken-kime-danistiniz/

TMMOB: Millet Bahçesi imar planlarında yok

TMMOB Şehir Plancıları Odası ise süreç şeffaf yürütülmediği için yapım kararının hangi gerekçelere dayandığının belirsiz olduğuna dikkat çekiyor.

DW Türkçe’den Pelin Ünker‘e konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, millet bahçesi yapım kararının şehir imar planlarında yer almadığını söyledi.

Giritlioğlu, “İstanbul’un 2009 onanlı ve Kent Anayasası dediğimiz üst ölçekli planlarında ve bir bölü 5 bin ölçekli Nazım İmar planlarında ve dolayısıyla da bir bölü bin ölçekli uygulama imar planlarında Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesi olacağına dair bir plan kararı henüz yok. Buna ilişkin bir plan revizyonu yapılmış değil ve plansız bir şekilde hayata geçirilecek bir projeyle karşı karşıyayız” dedi.

İhale kamuoyuna açıklanmadı

Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesine çevrilmesi için, davet usulüyle ve acil ve tehlike içeren durumlar için kullanılan Kamu İhale Kanunu’nun 21-B maddesine dayandırılan 2,1 milyar liralık ihale yapıldığını geçen hafta gazeteci Çiğdem Toker duyurmuştu.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/ataturk-havalimanina-yapilmak-istenen-millet-bahcesi-ihalesi-yine-besliye/

Buna göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı TOKİ’nin “pazarlık usulüyle” yaptığı ihaleye davet edilen altı firmadan üçü, İstanbul Havalimanı’nı yapan müteahhitlik şirketleriydi. En uygun teklif ise Yapı&Yapı firmasından gelmişti.

Sürecin şeffaf yürütülmediğini vurgulayan Giritlioğlu, “Müthiş kapalı kapılar ardında yapılan bir ihaleyle karşı karşıyayız. Hukuken planı olmayan bir yerin ihalesi olamaz. Çünkü o ihalede bu iş tanımının olması gerekiyor. Plan yoksa burada yapılacak işin ne olduğunu nereden biliyoruz, bu belli değil” diye konuştu.

İmamoğlu: Suç duyurusunda bulunacağız

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Atatürk Havalimanı ihalesini alan firmanın sözleşme tarihinin 16 Mayıs olmasına rağmen iş makinelerinin günler öncesinden pistlere girdiğini açıkladı. Yıkıma sözleşmenin beklenmesi bir süre ara verildikten sonra tekrar başlanırken, İmamoğlu, firma ve tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

 İBB Başkanı şöyle konuştu:

“Sözleşme tarihi 16 Mayıs… Bugün ayın 18’i. Kamyonlar hafta sonu, cuma günü girdi oraya. Eyy milletimiz! Sözleşme olmadan oraya dalan müteahhiti görüyor musunuz? Bir ülkede, sözleşme yapılmadan ihaleyi alacağını bilen bir müteahhit varsa el kaldırsın. O kıkır kıkır gülen bakanlara sesleniyorum. Böyle bir ihaleyi nasıl verirsiniz? Hepinizin hakkında suç duyurusunda bulunacağım.

Böyle bir ihale veriliyor, ihale verildikten 3-4 gün önce ne oluyorsa malum oluyor bu firmaya, oraya ekskavatörler giriyor… Firma hakkında da suç duyurusunda bulunacağım. Bu sözleşme yapılmadan katır kutur oraya girmenin… Onlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağım. Ben bu suç duyurularını, insanlarıma rehberlik yapmak için yapacağım. Ben inanıyorum ki benim gibi on binlerce, yüz binlerce insan gidecek, suç duyurusunda bulunacak, kanuni hakkını arayacak.”

Şehir imar planlarında yer almadan ihalesi yapılan proje kamuoyuyla paylaşılmadan iş makinelerinin Atatürk Havalimanı’na girmesine ilişkin görüntüleri, İBB’nin İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Kıdık cumartesi günü paylaşmıştı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da dün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, İstanbul’un üçüncü bir havalimanına ihtiyacı olmadığını belirterek “İstanbul ve Atatürk Havalimanı aynı anda kullanılamaz” dedi. Ancak Atatürk Havalimanı’nın bir pistinin, oraya inşa edilen prefabrik hastane ve Erdoğan’ın İstanbul’a yolculukları için kullanılması amacıyla tutulacak. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu,  konuyla ilgili Berlin‘de havalimanının tamamen kapatılmayacağını, doğu-batı yönündeki pistin acil durumlar için kullanılacağını söyledi.  

Şehir Plancıları Odası dava açacak

Şehir Plancıları Odası ise süreçle ilgili dava açma hazırlığında. Giritlioğlu, ortada milyonlarca dolarlık kamu zararı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Neden kamunun bütün arazileri arka arkaya satıldı? Bir karış açık alan bırakılmadı. Son kalan araziler haraç mezat satılıyor da mevcut bir kamu yatırımı, büyük bir kamu yatırımı millet bahçesine dönüştürülüyor? Bunu Bakanlığın ve TOKİ’nin açıklaması gerekiyor”

İstanbul Havalimanı için 3 Mayıs 2013’te yapılan ihaleyi İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22,1 milyar euroluk bir bedelle almıştı. Mart sonuna göre İGA’da Kalyon Grubu’nun yüzde 55, Cengiz Grubu’nun yüzde 45 hissesi bulunuyor.

Millet bahçesi ihalesini alan, Zafer Yıldırım’ın sahip olduğu Yapı&Yapı şirketinin ise yakın dönemde 21-B maddesi üzerinden çok sayıda kamu ihalesi aldığı görülüyor. Firmaya 2019, 2020 ve 2021 yıllarında verilen kamu ihalelerinin toplamı 16 milyar 192 milyon lirayı buluyor. Ankara AKM ve Millet Bahçesi projesini de üstlenen şirketin aldığı ihaleler arasında İstanbul Finans Merkezi’ndeki SPK binası ve özel proje alanı, Kanal İstanbul ile bağlantılı olan Halkalı-Ispartakule arası demiryolu projesi, Marmara Üniversitesi Başıbüyük Sağlık Yerleşkesi, Maltepe Sahili Spor ve Rekreasyon Alanları gibi büyük projeler bulunuyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.