İklim KriziManşet

Asya’da nisan sıcaklıkları rekor kırdı: İklim acil durumu bu bölgede bir gerçek

0

2022, küresel olarak kaydedilen en sıcak yıllardan biri olarak tarihe geçerken ve son sekiz yıl modern bilimin belgelediği en sıcak yıllar oldu. Bu yıl El Niño hava olayının geri dönmesinin sıcaklıkların daha da yükselmesine neden olacağı düşünülüyor.

Bir iklim bilimi politikası enstitüsü olan Climate Analytics’in Güney Asya ve Orta Doğu bölge lideri Dr. Fahaad Saeed “En büyük acıları fakirlerin de en fakirleri çekecek. Özellikle de tarım ya da balıkçılıkla geçinen çiftçi toplulukları için yıkıcı olacak” diyor.

“Sıcaklık, bu topraklarda yabancı olduğumuz bir durum değil” diyen Saeed, öte yandan sıcaklıkların insanların uyum sağlama sınırlarının ötesine geçtiğini de sözlerine ekliyor.

‣ El Niño gelmeden kayıtlardaki en sıcak ikinci mart ayı kaydedildi
‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir

Tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı

The Guardian‘ın aktardığına göre Asya, okulların kapanmasına ve enerji kullanımında dalgalanmalara neden olan bunaltıcı sıcaklıklarla haftalarca süren “sonsuz rekor sıcaklıklar” yaşıyor.

Tayland, Myanmar, Laos ve Vietnam‘ın yanı sıra Çin ve Güney Asya’daki izleme istasyonlarında rekor nisan sıcaklıkları kaydedildi.

Salı günü, Myanmar’daki dört hava istasyonu aylık rekor sıcaklıklara denk veya bunları aşan rakamlara ulaştı ve doğu Mon eyaletindeki Theinzayet’te 43°C ile en yüksek seviyeye ulaştı.

İklim Bilimci ve Hava Tarihçisi Maximiliano Herrera‘ya göre, çarşamba günü Yangon‘un kuzeydoğusundaki Bago’da sıcaklık 42.2°C’ye ulaşarak daha önce Mayıs 2020 ve Nisan 2019’da kaydedilen tüm zamanların rekorunu yakaladı.

iklim

‣ 2023 yılı daha sıcak olacak

Yetkililerden ‘evde kalın’ tavsiyesi

Geçen hafta sonu Tayland’da yetkililer, Bangkok ve ülkenin diğer bölgelerindeki insanlara sağlık gerekçeleri nedeniyle evde kalmalarını tavsiye etti. Cumartesi günü başkentte sıcaklıklar 42°C’yi vurdu ve nem nedeniyle hissedilen sıcaklık anlamına gelen sıcaklık endeksi 54°C’ye ulaştı.

Birçok insan yine de şemsiyelerin altına sığınarak, serinletici el fanları kullanarak veya klimalı alış veriş merkezlerini ziyaret ederek sıcak havaya göğüs gerdi. Bazı bölgelerde, sıcaklıkları ve mevsimsel tarımsal yanmanın neden olduğu hava kirliliğini azaltmak için apartman veya üniversite binalarından su serpildi.

Çarşamba günü Bangkok’ta yağan yağmur, sıcaklığı bir nebze rahatlattı ve yetkililer, sıcaklık zirvesinin atlatıldığını düşündüklerini belirtti.

‣ 2023 sıcaklık rekorlarıyla başladı: Ocak’ta en yüksek ve en düşük sıcaklık rekorları kırıldı

Tayland’da rekor elektrik tüketimi

Sıcak hava Tayland’da rekor elektrik tüketimini de artırdı ve geçen yıl rekor kırarak nisanda 32 bin megavat elektrik tüketen ülke, 6 Nisan günü 39 bin megavattan fazla elektrik tüketti.

Filipinler‘de, sıcağı yönetmek özellikle zor bir iş çünkü COVID-19 pandemisi sırasında değişen okul takvimi nedeniyle, öğrenciler artık yılın en sıcak aylarını sınıflarında geçiriyor. Yüzlerce okul, öğrencilerin sıcak nedeniyle rahatsızlanmasının önüne geçmek için uzaktan eğitime geçti. Bazı öğretmenler ise daha kısa ders süreleri ve daha küçük sınıflarda öğretime devam edilmesi için çağrıda bulundu.

Geçen ay, Manila‘nın güneydoğusundaki Laguna‘da, sıcaklığın 39°C ile 42°C arasında olduğu zamanda yapılan bir yangın tatbikatına katılan 100’den fazla öğrenci dehidrasyon nedeniyle hastanede tedavi altına alındı.

‣ İklim krizi: Avrupa’da bu yıl kayıtlara geçen en sıcak ikinci kış yaşandı

Bangladeş’te sıcaklar asfaltı eritti

Bangladeş’te bu ayın başlarında sıcaklıklar başkent Dakka’da 40°C’nin üzerine çıktı ve son 58 yılın en sıcak günü yaşandı. Sıcaklıklar, asfalt yüzeylerinin erimesine neden oldu.

Hükümetler arası bir grup olan Uluslararası Entegre Dağ Geliştirme Merkezi (Icimod), küresel ısınmanın özellikle Hindikuş Himalaya bölgesi üzerindeki etkisiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Icimod’a göre, dünyanın en büyük üçüncü donmuş su kütlesine sahip olan bölge iklim değişikliği nedeniyle küresel ortalamadan iki kat daha hızlı ısınıyor.

‣ İklim krizi: Okyanus yüzey sıcaklıklarının rekor kırmasıyla aşırı hava olaylarında artış bekleniyor

Icimod’da İklim ve Çevre Uzmanı Deepshikha Sharma “Küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlandığı en iyimser senaryoya göre bile bölge 2100 yılına kadar buzullarının üçte birini kaybedecek ve bu da dağ toplulukları, ekosistemler ve doğa ve aşağı havzadaki yerleşim bölgeleri için büyük bir risk oluşturuyor” dedi ve ekledi:

İnsan kaynaklı iklim değişikliği, Asya’da gördüğümüz sıcak dalgalarının sayısının ve şiddetinin artmasının başlıca nedenidir. Bunlar, iklim acil durumunun bu bölgede yaşandığı gerçeğine işaret ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.