Birleşmiş Milletler (BM), 2021 İklim Değişikliği Konferansı (COP26) zirvesi öncesinde “Asya’da İklimin Durumu” raporunu yayımladı.
Yayımlanan raporda, 2020 yılının kıtanın kayıtlara geçen en sıcak yılı olduğu kaydedildi.
Sel ve fırtınalardan yaklaşık 50 milyon insan etkilenmişti
Asya’da İklimin Durumu adlı raporda, “Sürdürülebilir kalkınma tehdit altında, gıda ve su güvensizliği, sağlık riskleri ve çevresel bozulma artıyor” ifadeleri kullanıldı.
Raporda, iklim krizi kaynaklı felaketlerden dolayı yaşanan kayıplar da açıklandı. Buna göre, Çin yaklaşık 238 milyar dolar, Hindistan 87 milyar dolar, Japonya 83 milyar dolar ve Güney Kore de 24 milyar dolar zarar etti.
Uğranan zararlarda ekonominin büyüklüğü dikkate alındığında ise, yıllık ortalama kayıpların Tacikistan için gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 7,9’u, Kamboçya için yüzde 5,9’u ve Laos için yüzde 5,8’i kadar yüksek olmasının beklendiği belirtildi.
Artan ısı ve nemin, çalışma saatlerinde etkin bir kayba da yol açacağı tahmin ediliyor. “Özellikle sel, fırtına ve kuraklık olmak üzere hava ve iklim tehlikelerinin bölgedeki birçok ülkede önemli etkileri oldu” diyen Dünya Meteoroloji Örgütü başkanı Petteri Taalas, “Birlikte, bu etkiler uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma üzerinde önemli bir maliyete neden oluyor” ifadelerini de kullandı.
Asya’da 2020 yılında sel ve fırtınalardan yaklaşık 50 milyon insan etkilenmiş, 5 binden fazla insan da hayatını kaybetmişti.
Okyanuslarda sıcaklık artışı
Raporda ayrıca 2020’de Hint, Pasifik ve Arktik Okyanuslarındaki ortalama deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığı da kaydedildi.
Asya ve çevresinde deniz yüzeyi sıcaklıklarının küresel ortalamanın üzerinde arttığı belirtilirken, Arap denizinin ve Arktik Okyanusu’nun bazı bölümlerinde ortalamanın üç katı sıcaklık artışının yaşandığı da aktarıldı.