DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

AstraZeneca aşısının kullanımı dokuz ülkede askıya alındı

0
Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği üyesi dokuz ülke “kan pıhtılaşmasına” neden olduğu gerekçesi ile Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kullanımını askıya aldığını duyurdu.

Aşının kullanımını askıya alan ülkeler şu şekilde oldu: İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg ve İzlanda.

Danimarka’dan 14 günlük durdurma kararı

Danimarka Sağlık Kurumu tarafından perşembe günü yapılan açıklamada, aşı yapılan bazı kişilerde “ciddi kan pıhtılaşması vakaları” tespit edildiği belirtildi. Danimarka’da 60 yaşında bir kadın, aşı olmasının ardından hayatını kaybetmişti.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada 14 günlük süre boyunca aşının kullanımının durdurulacağı bu süre sonunda ise yeniden değerlendirmeye alınacağı belirtildi.

İtalya’da iki kişi hayatını kaybetti

İtalya‘nın Siracusa kentinde pazartesi sabahı aşı olan Stefano Paterno isimli asker, 24 saat sonra hayatını kaybetmişti. Siracusa Savcılığı, 43 yaşındaki askerin ölümünü hakkında soruşturma başlattı.

Paterno’nun kesin ölüm nedenini belirlemek için cuma günü otopsi yapılacak. Catania kentinde de, aynı sevkiyattan çıkan AstraZeneca aşısı vurulan 50 yaşındaki bir polis memuru da 12 gün önce hayatını kaybetmişti.

İtalya İlaç Ajansı AIFA tarafından yapılan açıklamada ise, Paterno’ya yapılan AstraZeneca aşısının bulunduğu sevkiyattaki aşıların kullanımının askıya alındığı aktarıldı.

Birleşik Krallık, aşı kullanımına devam edecek

Birleşik Krallık, aşı olanların kan pıhtılaşmasına maruz kalma ihtimali olmadığını ifade etti. Hükümet aşıyı “hem güvenli hem de etkili” olarak nitelendirerek savundu.

Avrupa İlaç Ajansı, (EMA) 9 Mart itibarıyla Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde aşılanan 3 milyondan fazla kişide 22 kan pıhtısı vakası rapor edildiğini bildirdi.

AstraZeneca tarafından 17 Avrupa ülkesine gönderilen ve 1 milyon doz aşıdan oluşan belirli bir partinin “kan pıhtılaşmasına” neden olduğu düşünülüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.