DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

AstraZeneca’dan açıklama: Oxford aşısı yüzde 95 koruma sağlayacak

0

AstraZeneca firmasının CEO’su Pascal Soriot, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen koronavirüs aşısının Covid-19’a karşı yüzde 95  koruyacağını ve Pfizer/BioNtech  ile Moderna aşıları kadar etkili olacağını açıkladı. 

The Sunday Times gazetesine konuşan Soriot, araştırmacıların, geniş yaş aralığında ve çeşitli etnik gruplarda aşının etkinlik göstermesini sağlayan bir “kazandıran formül” bulduğunu belirtti. 

Veriler yayımlanmadı

Ancak, İngiliz-İsveç ilaç devi AstraZeneca, bu iddiaları doğrulayan verileri henüz yayımlamadı. Geçen ay yayınlanan üçüncü aşama klinik denemelerin ara sonuçları, iki doz halinde uygulanan aşı ortalama olarak yüzde 70 etkinlik oranı göstermiş; önce yarım doz ve ardından tam doz uygulamasının ise yüzde 90 etkinlik gösterdiği belirtilmişti.  Pfizer/BioNTech aşısının koruyuculuğu yüzde 95, Moderna  aşısınınki ise yüzde 94,5 olarak açıklanmıştı.

Bu hafta acil kullanım onayı bekleniyor

Soriot, aşıya bu hafta içinde Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi (MHRA) tarafından acil kullanım onayı verilmesini bekledikleri belirterek, aşının Eylül ayında Londra ve güneydoğu İngiltere’de tespit edilen ve onu aşkın ülkeye sıçrayan virüsün agresif bir mutant türüne karşı “etkili” olacağını belirtti.

Soriot’un açıklamalarının ardından AstraZeneca’nın hisseleri yüzde 4 oranında yükseldi. 

Hindistan da bekliyor

Dünyanın en büyük aşı üretitici olan Hindistan’daki Serum Enstitüsü tarafından toplu olarak üretilecek olan Oxford aşısı, Hindistan hükümeti tarafından acil kullanım izni için düşünülen üç aşıdan biri.  Bunlardan diğer ikisi ise Pfizer/BioNtech ve Bharat Biotech tarafından geliştirilen Covaxin aşısı…

Pfizer/BioNtech’İN  henüz verilerini sunmadığı ve Bharat Biotech’in henüz Faz III  denemelerini tamamlamadığına dikkat çeken kaynaklar, AstraZeneca-Oxford aşısının  Hindistan’da kullanılacak ilk Covid aşısı olacağını belirtiyor. 

Depolama ve maliyet koşulları büyük avantaj

Oxford/AstraZeneca aşısı, depolama kolaylığı ve maliyet bakımında rakiplerinden daha önde görünüyor. Pfizer/BioNTech aşısının eksi 70 santigrat derecede ve Moderna aşısının  eksi 20 santigrat derece sıcaklıkta saklanması gerekirken, Oxford aşısı normal buzdolabı sıcaklıklarında – iki ile  sekiz santigrat derece arasında saklanabiliyor. Bu durum Hindistan ve diğer yoğun nüfuslu yoksul ve gelişmekte olan ülkeler için büyük avantaj yaratıyor. 

Öte yandan Oxford aşısının diğer seçeneklerden daha ucuz olması bekleniyor; Doz başına ortalama olarak  Pfizer/BioNtech aşısının 20 dolara (Yaklaşık 150 TL),  Moderna aşısının 25 dolara (yaklaşık 186 lira) , Oxford/AstraZeneca aşısının ise 2,5 dolara (yaklaşık 20 TL) mal olduğu biliniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.