Doğa MücadelesiKültür-SanatManşet

Assos’taki kaya ıslahı raporu ortaya çıktı: Patlayıcı kullanılabilir

0

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Limanı’nda “Assos Kaya Islahı İnşaatı” adı altında yapılan doğa ve tarih tahribatının teknik raporu ortaya çıktı.

Raporda, birinci derece doğal sit alanı olan bölgede yapılan ıslah çalışması sırasında bazı patlayıcıların kullanılabileceği belirtiliyor.

İhale öncesinde hazırlanmış

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından ihale süreci öncesinde hazırlatılan Behramkale Köyü Teknik Raporu’nda liman üzerinde devasa yedi bölgenin belirlendiği görülüyor.

Çalışma kapsamında kaya düşme riskinin incelenmesi ve ıslahı için önlem yapılarılarının belirlenmesinin amaçlandığı belirtilen raporda çalışmalar sırasında kayaların kırımına ilişkin “CE belgeli piroteknik patlayıcı” kullanılabileceğine ilişkin ifadeler de yer alıyor.

‘Kılıfını hazırlamışlar’

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Doğan Perinçek, Türkiye’de benzer bir kaya ıslahı projesinin bulunmadığını belirtti.

Perinçek, “Proje hazırlanırken minareye kılıfı hazırlamışlar. Türkiye’de farklı kaya ıslahı projeleri var. Buralarda kesinlikle bir hafriyat söz konusu değil. Sadece düşme ihtimali olan kayalar, ufaklar yerlerinden alınıyor. Büyükleri de çelik ağ içine alınarak yerinde sabitleniyor. Burada yapılan hafriyat bir taş ocağı açma işi gibi. Proje yapılırken buranın idam kararı verilmiş zaten” dedi.

Bölgeye ilişkin endişelerini dile getiren Perinçek, “Ben buraya ileride otel yapılacağını düşünüyorum. Çalışmalar durdurulsun ve bölge rehabilite edilsin. Açılan sekilere halka açık park yapılabilir” ifadelerine yer verdi.

Neler yaşandı?

AFAD tarafından hazırlanan bir rapor doğrultusunda Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021’de “Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi” ihale edilmişti.

Söz konusu ihale doğrultusunda inşaat başlamış ve alan turizm faaliyetine ve girişlere 500 gün süre kapatılmıştı. Ancak yapılan çalışmaları görüntüleyen Kazdağı Koruma ve Assos Dostları, çalışmaların çok ciddi tahribat ve yıkıma neden olduğuna dikkat çekerek Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise konuyla ilgili bir soru önergesi hazırlamış ve konuyu meclis gündemine taşımıştı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.