Doğa MücadelesiKültür-SanatManşet

Assos’taki tahribat Meclis gündeminde

0

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Limanı’nda “Assos Kaya Islahı İnşaatı” adı altında yapılan doğa ve tarih tahribatını Meclis gündemine taşıdı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostları‘nın inşaatın durdurulması için suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Kenanoğlu, buna rağmen tahribatın devam ettiğini belirtti.

‘Zarar görmesi kaçınılmaz’

Yapılan açıklamada “İş makinaları ve kamyonlar durmadan çalışmaktadır. Ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılarak geniş alanlar açılmaya çalışılmaktadır. Çalışma alanın hemen yakınlarında bulunan antik yollar, binalar ve yapıların zarar görmesi kaçınılmazdır” ifadeleri kullanıldı.

HDP’li vekil tarafından hazırlanan soru önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na şu sorular yöneltildi:

  1. Assos Antik Limanında doğayı ve tarihi varlıkları yok eden, limanda çok ciddi tahribatlara yol açan “Assos Kaya Islahı” çalışması durdurulacak mıdır?
  2. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostlarının başvuruları ve itirazları neden dikkate alınmamaktadır?
  3. Tarihi bir dokunun ve sit alanının kırıcılarla, kepçelerle tahrip edilmesine neden izin verilmektedir?
  4. Birinci derece arkeolojik sit olan koruma altındaki bir yere böyle bir çalışma izni nasıl verilmektedir?
  5. Çalışma alanının hemen yakınında bulunan antik yolların, binaların, yapıların zarar görmesi halinde bunun geri dönüşü nasıl sağlanacaktır?
  6. Assos Antik Kentinde meydana gelen yıkım acilen bilimsel yöntemlerle rehabilite edilecek midir?
  7. Resmi başvurular yapıldığı halde çalışmaya devam eden sorumlular hakkında bir işlem başlatılacak mıdır?

You may also like

Comments

Comments are closed.