Doğa MücadelesiManşet

Assos’ta yapılan ıslah değil katliam

0

Assos Antik Liman üzerindeki kayalarda yerleşim alanı ve insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesi ile başlatılan ıslah çalışmasına karşı Ayvacık Cumhuriyet Baş Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

AFAD tarafından hazırlanan bir rapor doğrultusunda Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021’de “Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi” ihale edilmişti.

‘Çok ciddi tahribat ve yıkım var’

Söz konusu ihale doğrultusunda inşaat başlamış ve alan turizm faaliyetine ve girişlere 500 gün süre kapatılmıştı. Ancak Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları tarafından yapılan açıklamada çalışmaların çok ciddi tahribat ve yıkıma neden olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada “Doğal dokunun bozularak, hafriyat yapılarak geniş teraslamalar yapıldığı görülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

Assos Antik Limanının öncesi

12 bin metrekare otopark yapılacak

Ayrıca bölgedeki otelcilerin üye olduğu derneğin başkanı tarafından Habertürk’e verilen demeçte alanda 12 bin metrekarelik otopark alanı açılacağının duyurulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada “1. derece arkeolojik sit ve doğal sit alanı olan yerde 12 bin m2 otopark alanı inşa etmek için koruma mevzuatına, doğal ve arkeolojik sitlere ilişkin ilke kararlarına, bilimsel, yasal, uluslararası koruma ilkelerine uygun süreçler izlemek gerekir. Can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik olarak başladığı söylenen işin, otopark inşasına yönelik bir faaliyete dönüşmesi, ulusal ve uluslararası koruma mevzuatına uygun süreçlerden geçilmeden yürütülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

I. Derece Arkeolojik Sit alanlarının korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olduğu hatırlatılan açıklamada “Bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. Oysa fotoğraflar, videolar ve basına yansıyan haber ve görüntüler, Assos’ta iş makinaları ve kepçelerle kazı yapıldığını, toprak alındığı ve taşındığını, bu işlerin hiçbir denetim yapılmadan gerçekleştirildiğini göstermektedir” denildi.

Suç duyurusunda bulunuldu

Açıklamada “Assos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve ulusal ve uluslararası öneme sahip kültürel bir değer olan, iç hukuk ve uluslararası hukuk kuralları ve sözleşmeler gereğince gelecek nesillere aktarma yükümlülüğümüz bulunan tüm insanlığın ortak mirasıdır” denilerek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Yapılan başvuruda “Soruşturma sonucunda belirlenecek tüm sorumluların T.C.K. uyarınca haklarında soruşturma başlatılması, yapılan işin geriye dönülmez zararlar verdiği gözetilerek faaliyetin tedbiren ve ivedilikle durdurulması, bu kapsamda kamu görevlileri ve diğer ilgililerin ihmali ya da görevi kötüye kullanması tespit edildiği takdirde haklarında eylemlerine uyan suçtan dolayı ceza davası açılmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Suç duyurusu yapılan kurumlar ise şu şekilde sıralandı: Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Müze Müdürlüğü, evre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Dynamica Mühendislik

 

You may also like

Comments

Comments are closed.