EkolojiManşet

Assos Antik Limanı’ndaki kaya ıslahatı tahribatına üç ayrı dava

0

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları, düzenledikleri basın toplantısında Assos antik limanındaki kaya ıslahı çalışması adı altında yapılan tahribat ile ilgili açıklama yaptı.

İstanbul TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen açıklamada Assos Dostları Sözcüsü Cem Tüzün, Assos’ta sürdürülen inşaatın amacını aşan bir tahribata dönüştüğünü ve şeffaflıktan uzak yapıldığını söyledi.

Üç ayrı dava açılacak

Avukat Pervin Çelik, Koruma Kurulu’nun ihmali, Çanakkale Valiliği Afet İşleri Müdürlüğü’nün rapor hazırlama ihalesi ve Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin uygulama işindeki yanlış ve eksiklikleriyle ilgili üç ayrı dava açılacağını açıkladı.

Doğal ve kültürel mirasın korunmasıyla ilgili farklı meslek ve uzmanlık alanlarından 23 ismin imzaladığı “Assos İçin Çağrı” bildirisinde, doğa ve tarih katliamının derhal durdurulması, yamacın doğal peyzajının uzmanların gözetiminde yeniden oluşturulması ve Assos’un tescilli kültür ve doğa mirası alanlarında bilimsel, saydam, bağımsız, hukuksal süreçlerin geliştirilmesi çağrısı yapıldı.

İmza kampanyası başlayacak

Kamuoyunun imzasına change.org’da imzaya açılacak bildiride Assos Antik Limanı’nın arkeolojik kalıntılarıyla önemli bir kültürel peyzaj alanı olduğu vurgulandı. Kaya ıslahı adı altında yapılan çalışmaların bölgeye zarar verdiği vurgulandı.

Duvar’ın haberine göre bildiride projenin uygulamam ihalesinin ilgili bakanlıklar yerine bu konudaki yetkinliği tartışmalı olan Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapıldığına dikkat çekildi.

“Bilimselliği zaten soru işareti olan projenin uygulama aşamasında da proje dışına çıkıldığı konusunda ciddi endişe ve kaygılarımız vardır” denilen metinde, sürecin en başından beri şeffaf olmadığı ve kamuoyuna yapılan açıklamaların yetersiz olduğu belirtildi.

‘Katliamı durdurun’

Bildiride “Assos’ta limanın gerisindeki yamacın iş makineleri ile hunharca oyularak yok edilmesi koruma ilkelerine tamamen aykırı bir uygulamadır. Bu tahribatı yapanlara en kısa zamanda ‘dur’ demek, yurdunu, doğayı ve kültürel mirası seven herkes için önemli bir yurttaşlık, dünya ölçeğinde ise bir insanlık görevi ve sorumluluğudur” denildi.

Bildiride tarih katliamının hemen durdurulması, yamacın doğal peyzajının uzmanların gözetiminde yeniden oluşturulması, Assos’ta ve tüm tescilli kültür ve doğa mirası alanlarında kamu yöneticilerinin verebileceği zararların önlenmesi için bilimsel ve hukuksal süreçlerin başlatılması çağrısı yapıldı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.