ManşetSivil Toplum

“Askere Gitmeyin Çünkü” dedikleri için 381 aydına soruşturma

0

‘Askere Gitmeyin Çünkü’ kitabına katkıda bulunan 381 aydın hakkında “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla Genelkurmay Başkanlığı’nın şikâyeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Ceza Kanununun 318. maddesi gereğince soruşturma başlattı.

14.askere gitmeyin çünkü

İçlerinde İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel’in de bulunduğu 381 aydın hakkında “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Kentel’in yanısıra kitaba yazılar ve çizimler yoluyla katkı sunan Akın Birdal, Aydın Engin, Cafer Solgun, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sadık Yalsızuçanlar, Tan Oral, Ohannes Kılıçdağı, İsmail Beşikçi ve Roni Margulies gibi isimler bulunuyor.

“Askere Gitmeyin Çünkü…” cümlesini kendi iradeleriyle tamamlayarak, olgu üzerinden bir araya gelerek yazdıkları ve bazı plastik sanatlar insanlarının çizgileriyle cümlelerini kurdukları kitapta 381 kişi sözleri ile savaşa karşı barış çağrısı yapmıştı. Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) “halkı askerlikten soğutma suçu” başlıklı 318. maddenin kaldırılması için geçtiğimiz ay, Çağlayan Adliyesi karşısında toplanan yaklaşık 30 kişi “askere gitmeyin çünkü;…” diye başlayan cümleleriyle sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirmişti. Bayraksız, pankartsız ve slogansız eylemde katılımcıların yanı sıra askeregitmeyin.com internet sitesinde toplanan ve Mehmet Atak ve Ayşe Lebriz’in okuduğu o güne kadar gönderilen 194 cümle seslendirilmişti.

(Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.