Yaşamİklim KriziManşet

Aşırı sıcaklar dönüyor: Nasıl korunabiliriz?

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15 Mayıs Cuma gününden önümüzdeki hafta başına kadar hava sıcaklıklarının hissedilebilir derecede artacağı uyarısında bulundu.

Sıcak hava dalgasıyla birlikte İstanbul 35 dereceyi görecek. Akdeniz ve Ege Bölgesi‘nde de sıcaklıkların 40 dereceye ulaşması bekleniyor. Peki bu sıcak hava dalgaları neden oluyor ve biz kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Sorun Cezayir değil, küresel iklim krizi!

MGM tarafından yapılan uyarı pek çok gazetede ‘Çöl sıcakları geliyor”, “Cezayir sıcakları geliyor” şeklinde yer aldı. İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Koordinatörü Ümit Şahin ise Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu tarz ifadelerin iklim krizinin etkisini görmezden geldiğini belirtiyor.

Şahin’e göre bu ifade insanlarda “Normalde bizde olmaz ama başka yerlerden geliyor” algısı yaratıyor. Halbuki sıcak dalgaları iklim krizinin en büyük göstergelerinden biri.

Görsel: MGM

Sıcak dalgalarının sıklığı ve şiddeti arttı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de 1971 ile 2016 yılları arasındaki sıcak dalgası sayısının ve şiddetinin sera gazı emisyonlarına bağlı olarak arttığını ortaya koyuyor.

2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün, şu anki hızında ise 78 gün artış gözleneceği belirtiliyor.

Organların iflasına ve ölüme yol açabiliyor

Çoğu zaman etkisi hafife alınan ani sıcaklık artışları ise düşünüldüğünden daha tehlikeli. Uzmanlar bu durumun organların iflasına hatta ölüme yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Örneğin, Ağustos başından bu yana Tokyo’da sıcak dalgası sebebiyle 53 kişi hayatını kaybetti. Özellikle kronik hastalığı olan kişiler ve yüksek yaş grubundaki kişiler için sıcaklar büyük tehlike yaratıyor.

Dışarıya çıkmayın

 Sıcaklardan korunmanın en etkili yolu aynı koronavirüs salgınında olduğu gibi evde kalmak. Uzmanlar özellikle güneşin en etkili olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması gerektiğini tavsiye ediyor.

Kapalı mekanların ise sıklıkla havalandırılması ve kişinin bol oksijen almaya özen göstermesi gerekiyor.

Su için, alkolü geceye saklayın

Düzenli sıvı almak da vücut ısısının dışarıya atılması için gerekli diğer önlemler arasında. Sıvıdan kasıt ise su ve mineralli içecekler.

Serinlemek için alkollü ve şekerli içeceklerin kullanılması ilk başta serinleme hissi verse de vücudun su kaybını artırdığı için sıcaklığın etkisini daha çok hissetmesine neden oluyor. Yani mümkünse bu tarz içeceklerin tüketiminin havanın daha serin olduğu akşam saatlerine saklanması gerekiyor.

Yağlı yiyeceklerden ve tuzdan kaçının

Benzer şekilde vücutta suyun tutulmasına sebep olan tuzun kullanımının da azaltmakta fayda var. Bunun yanında yağlı ve ağır yemeklerin tüketilmesinin de en aza indirilmesi gerekiyor. Bunun yerine sebze, meyve ve bol sulu gıdalar tercih edilebilir.

Kıyafetlere dikkat

Açık renkli, ince ve bol kıyafetleri vücudu saran dar, kalın ve koyu renkli kıyafetlere tercih edin.

Dışarı çıkmak durumunda kalırsanız kenarları olan bir şapka veya şemsiye kullanarak başınıza güneş geçmesinin önüne geçebilirsiniz.

Klima yerine fan tercih edin

Klima yerine fan kullanımını tercih edebilirsiniz.  Fanın serinliği yeterli gelmezse önüne buz dolu sığ bir kap yerleştirin, ardından fanı açın. Böylece fanın esintisi bir sis bulutu yaratarak sizi serinletebilir.

Klima kullanımının azaltılması hem kapalı mekanın havalandırılmasında yaşanacak sıkıntı nedeniyle koronavirüs salgınından korunmanızı sağlayacak hem de gereksiz enerji tüketiminden veya klima çarpması gibi sağlık sorunlarından sizi koruyacaktır.

Sıcaklıklarda uyuma konusunda sıkıntı çekiyorsanız da sıcak sırasında uyku kalitenizi artıracak 40 ipucunu paylaştığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

Doktora gitmekten çekinmeyin

Eğer sıcaklık çarpması ve bitkinlik hissederseniz doktora gitmekten çekinmeyin. Eğer alınan önlemlere rağmen bir değişiklik yaşanmazsa erken bir müdahale sağlığı korumak için önemli.

Dışarıya su kabı bırakın

Bu zamana kadar hep kendimizi nasıl koruyacağımızdan bahsettik. Ancak sıcak yalnızca insanları değil evimizi ve mahallemizi paylaştığımız hayvanları da etkiliyor.

Aslında kendimiz için aldığımız önlemleri onlar için de almamız gerekiyor. Evcil dostlarımızı sabah erken veya akşam saatlerinde sokakta gezdirmeye çıkarmak önlemlerin ilk sırasında yer alıyor. Sularını taze tutarak düzenli su almalarını sağlayın.

Dışarıdaki dostlarımız için ise evinizin dışına su ve mama kabı koymayı unutmayın.

 

More in Yaşam

You may also like

Comments

Comments are closed.