İklim KriziManşet

Tokyo’da bir haftada 27 kişi aşırı sıcak yüzünden hayatını kaybetti

0

Japonya‘nın başkenti Tokyo‘da Sosyal Refah ve Kamu Sağlığı Bürosu yüksek sıcaklıklarda hayatını kaybedenlere ilişkin verileri güncelledi. Japonya kamu yayıncısı NHK’nın haberine göre, son bir haftada yaşları 50 ila 90 arasında bulunan 27 kişi sıcak çarpması sebebiyle öldü.

Ölümlerin yüzde 70’inin 70 yaş üzeri olduğu, 26’sının ev içinde meydana geldiği, ölenlerin 23’ünün havalandırma cihazının bulunmadığı ya da kullanmadığı kaydedildi.

Bir ayda 53 ölüm

Bu ay sıcak çarpmasından hayatını kaybedenlerin sayısının 53’e çıktığı kentte sağlık uzmanları, havalandırma cihazlarını devamlı kullanmayı ve sıklıkla su tüketmeyi tavsiye ediyor.

Ağustos başından beri Tokyo’da hava sıcaklığı 32 ila 37 derece arasında seyrediyor.

Sebep iklim krizi

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) 6.000’in üzerinde bilimsel çalışmayı inceleyerek hazırladığı 1.5ºC Küresel Isınma Özel Raporu küresel çapta meydana gelen sıcaklık artışlarının insanların eylemlerine bağlı sera gazı emisyonlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor.

Dünyanın, sanayi öncesi döneme göre ortalama sıcaklığında, küresel ısınma yüzünden 1 derecelik bir artış gözlemleniyor. Son birkaç yazdır görülen sıcak hava dalgalarının bu artış olmadan mümkün olamayacağını ortaya koyan çalışmalara göre,  küresel ısınma 1,5 derece sınırını geçerse bu tür kavurucu sıcakların gerçekleşme ihtimalinin 2-3 yılda bire inecek. 2 derecelik bir artışta ise her sene gözlemlenebilecek.

Sıcak hava dalgasının sayısı ve şiddeti artıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi tarafından yapılan bir araştırmada 1971 ile 2016 yılları arasında sıcak dalgası sayısının arttığı ortaya konuluyor.

2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün (20-110 gün arasında) artış gözlemleneceği belirtiliyor.

İklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarının şu anda olduğu gibi artarak devam ettiği senaryoda ise yılda ortalama 78 gün (27-2014 gün arasında) artması bekleniyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.