DünyaManşet

Aşırı sağın yükseldiği parlamentoda Yeşillerin durumu

0

Avrupa parlementosu seçimlerinde Yeşiller’in durumunu yeşil ekonomi konusunda çalışan iktisatçı Ahmet Atıl Aşcı yorumladı.

20140206_144551

Yeşil Gazete’ye konuşan Aşçı, Yeşiller’i bekleyen konuları ve aşırı sağın karşısındaki konumlarını şöyle açıkladı:

“2009’da 766 milletvekilliği için yapılan seçimlerde oyların %7.4’ünü alarak 57 sandalye kazanmış olan Yeşiller-Avrupa Özgür Birlik (The Greens-European Free Alliance) Grubu 2014 seçimlerinde %6.9 oy alarak 751 sandalyenin 52’sini kazanmayı başardı.

AB’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve kimlik bunalımını gözönünde bulundurduğumuzda iki farklı şekilde düşünmek olası. İlki, Yeşiller’in krizi fırsata dönüştürmekte başarılı olamadığı iddia edilebilir.

Öte yanda özellikle Fransa’da birinci parti çıkan ve bir süredir diğer AB üyesi ülkede de yükselişe geçen aşırı sağın popülist söylemleri seçmenleri etkilemiş görünüyor.”

Yeşiller’i bekleyen konular

“52 sandalye ile 2009’da olduğu gibi dördüncü büyük grup gücünü koruyan Yeşiller’i önümüzeki yıllarda bekleyen en önemli konular AB Enerji Politikası, AB ile ABD arasında müzakereleri süren Ticaret ve Yatırım Anlaşması ve sosyal adalet olacak.

Seçimlerin vurgulanması gereken bir diğer önemli noktası ise Yeşiller Grubu’nun Avrupa Komisyonu Başkanlığı seçimlerinde izledikleri tutum. Bilindiği gibi Yeşiller’in adayı olan Ska Keller ve Jose Bove, diğer grupların tersine doğrudan demokrasinin güzel bir örneği olarak, tüm AB vatandaşlarına açık bir oylama ile belirlenmişti. Şu an itibariyle muhafazakarların adayı Jean-Claude Juncker komisyon başkanı olarak seçilmişse de işi bir önceki başkan kadar kolay olmayacak görünüyor.”

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.