ManşetHayvan Hakları

Aşırı balıkçılık faaliyetlerinin son kurbanı: Denizkestaneleri

0

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 itibariyle koruma altında olan denizkestanesinin ticari olarak avlanmasına izin vermesi doğa savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı.

Kazdağları Ekoloji Platformu üreme sezonundaki denizkestanelerinin avcılığının acilen yasaklanması gerektiğini vurgulayarak karara tepki gösterdi.

Duvar’dan Seçkin Sağlam’ın haberine göre; Bakanlığa bağlı müdürlüklere ve kooperatiflere Mart’ta av izin yazısı gönderilmesinin ardından Nisan itibariyle denizkestanesi avcılığı başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Su Ekosistemlerini Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Herdem Aslan da kontrolsüz avcılığa dikkat çekip tükenme tehdidi altında bulunan denizkestanesi popülasyonunun Saros Körfezi’nde tehlikeye girdiğini söylemişti.

Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından yapılan açıklamada ise “Denizkestanesi avcılığının özellikle Kuzey Ege Denizi’nde kontrolsüz bir şekilde artış göstermekte olduğu saptanmıştır. Ülkemizin 1984’te taraf olduğu Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN)’nin Ek III’üne göre koruma altında” denildi.

‘Sadece Saroz Körfezi’nden bir günde 50 ton avlanıyor’

Denizkestanelerinin üreme döneminde verilen avcılık izninin koruma altındaki bu türün sonunu getireceği yönünde uyarıların yapıldığı açıklamada, “Sadece Saroz Körfezi’nden bir günde 50 ton kadar denizkestanesinin halk tarafından kilosu 20 liraya varan ücretler karşılığında avlandığı bildirilmektedir” ifadeleri kullanıldı. 

Deniz tabanında yaşayan bitkilerle beslenen denizkestanelerinin pek çok balık için de önemli bir besin kaynağı olduğu biliniyor. 

‘Denizel ortamlar aşırı balıkçılık faaliyetleriyle sömürülüyor’

Deniz ekosistemi için çok önemli bir kilit tür olan denizkestanelerinin, özellikle Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde lezzetli bulunan havyarları nedeniyle çok talep edilen değerli bir besin kaynağı olarak kullanıldığının da hatırlatıldığı Platform metninde, “Bu talepler aşırı balıkçılık faaliyetleri sonucunda sömürülen doğal denizel ortamlardan karşılanmaktadır. İtalya, İspanya gibi pek çok Akdeniz ülkesindeki aşırı avcılık, türün stoklarında ciddi çöküşlerin görülmesine yol açmış ve sonrasında söz konusu ülkeler denizkestanesi avcılığına çeşitli kotalar ve yasaklar getirmiştir” ifadeleri aktarıldı. 

‘Ekosistemlerinde zaten başka bir türe karşı yaşam mücadelesi veriyor’

Denizkestanesinin koruma altındaki bu türünün, hali hazırda küresel iklim değişikliği nedeniyle Akdeniz’in güney kıyılarında yaşam alanlarını kaybetmiş ve zehirli olan istilacı yabancı bir denizkestanesi türü ile yaşam yarışı içerisinde olduğunun vurgulandığı açıklamada şunlar aktarıldı:

“Ülkemizdeki denizkestanelerinin tüm bu mevcut yaşam mücadelesine bir de aşırı balıkçılık baskısının eklenmesi stokların tükenmesine yol açacak.”

Son olarak denizkestanelerinin üreme döneminde avcılığını serbest bırakan bakanlık kararının kınandığı açıklamada, “Ülkemiz denizlerindeki denizkestanesi stoklarını sıfırlayacak olan avcılık faaliyetlerinin acilen yasaklanmasını istiyoruz, konunun ısrarlı takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz” denildi.

CİMER’e başvuruldu

Platform ayrıca ekolojik yıkıma işaret ederek avcılık faaliyetlerinin yasaklanması için Bakanlığa başvurdu. CİMER üzerinden gerçekleştirilen başvurularla avcılığın yasaklanması talepleri bildirildi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.