ManşetTürkiye

“Asansör mesai saati dışında kullanılıyordu”

0

Mecidiyeköy’deki ‘Torun Center’ inşaatında asansörün 32. kattan zemine çakılması ile 10 işçinin hayatını kaybetmesini protesto etmek isteyen göstericilere polis müdahale etti. Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Mecidiyeköy’deki Torun Center şantiyesinde cumartesi akşamı saat 19:45’te işçileri taşıyan asansörün 32. kattan düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetti.

rezi3

Bugün, Torun Center’da düşen asansörü monte eden firmadan yapılan açıklamada sözleşmlerinde işletim görevi olmadığı ve asansörün mesai dışı saatte kullanıldığı için bakım elemanlarının kaza anında şantiyede olmadığını açıkladı.

Geda-Majör Limited Şirketi, bu sabah yaptığı açıklamada, “Montaj, periyodik bakım/onarım ve demontajdan sorumluyuz. Asansör sisteminin işletilmesi ise sözleşme kapsamında değildir” dedi.

Firmadan yapılan açıklama şöyle:

“Torunlar GYO-Torun Yapı ve Kapıcıoğlu proje ortaklığı ile Geda-Majör arasında 31 Mayıs 2013 tarihinde insan ve yük taşıma asansörleri kiralama sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme sonrasında parçalarının tamamı Almanya’dan ithal edilen asansörler, şantiyede kiracı tarafından gösterilen yere kurulmuş, eksiksiz ve hasarsız çalıştığının kontrolleri yapıldıktan sonra bir tutanak ile proje ortaklığına teslim edilmiştir.

İşletimi sözleşmede yok

“Anılan sözleşme uyarınca şirketimiz Torunlar İnşaat’a kiralanan asansörlerin güvenli şekilde montajı, periyodik bakım/onarımları ve demontajından sorumludur. Asansör sisteminin işletilmesi ise sözleşme kapsamında değildir.

“Sözleşme kapsamındaki bu periyodik bakım hizmeti için iki uzman personelimiz mesai saatleri içinde sürekli inşaat alanında bulundurulmaktaydı. Cumartesi günü ve mesai saati dışında meydana gelen bu kazanın oluş şekli hakkında şu aşamada bir bilgimiz bulunmamaktadır. Savcılık soruşturmasının sonucunu bizler de beklemekteyiz.”

İş cinayetini protesto etmek isteyen bir grup, dün akşamüstü Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla Cevahir AVM önünde buluşup Mecidiyeköy’deki Torun Center İnşaat’a yürümek isterken polisin müdahalesiyle karşılaştı.
Torun Center’daki olayla ilgili gözaltına alınan 8 şantiye görevlisi, polis merkezindeki ifadelerinin ardından bugün serbest bırakıldı.

torunun-insaati-erken-bitsin-diye-24-saat-calisma-izni-verilmisf08dd37f69d380150248

24 saat izinli şantiye

TOKİ ile yapılan sözleşmenin niteliği gereği Torunlar, inşaatı bir an önce bitirerek, yapılacak olan mağaza, konut ve iş merkezlerinin satışından yüzde 65 pay almayı planlıyor.

Hazırlanan Değerleme Raporuna göre mevcut hızıyla, projenin 2015 yılında satışa hazır hale geleceği öngörülüyordu. Rapor tarihi itibariyle projenin yüzde 35’lik kısmı tamamlanmış durumdaydı. Mevcut projenin tamamlanmamış yüzde 65’lik kısmının, 2014 yılında yüzde 70’i, 2015 yılında da geriye kalan yüzde 30’unun tamamlanacağı öngörülmüştü. Bu tahminlere göre de projenin Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı portföyünde yer alabileceği öngörülüyordu. Şirket projeyi ne kadar erken bitirirse kredi olanakları fersah fersah artacaktı. Hesap net buydu.

Torun: kaza sektörel bir vaka

Başbakan Davutoğlu, iş cinayetiyle ilgili idari soruşturmanın başlatıldığını, konunun yarınki Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulacağını söyledi.

Düb sabah saatlerinde kameralar karşısına geçen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı,Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imam hatip lisesinden sınıf arkadaşı Aziz Torun, asansörün bozuk olduğunu söyleyen işçilerin yalan söylediğini, etrafta işçi gibi dolaşan kişiler olduğunu iddia etmiş, kazaların ‘sektörel bir vaka’ olduğunu söylemişti.

Torun Nisan ayında şantiyede bir işçinin daha öldüğünün ve Ağustos alında yangın çıktığının hatırlatılması üzerine de işçileri suçladı: “Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz.”

(Bianet/ Evrensel / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.