Doğa MücadelesiManşet

Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda ekoloji kampı

0

Karadeniz İsyandadır ve Artvin Çevre Platformu, Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda 17-24 Ağustos tarihlerinde ekoloji kampı düzenliyor. HES’lerin, maden ocakları ile termik santrallarin çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen kampın öncelikli hedefi, maden araması sırasında ilk etapta kesileceği belirtilen 52 bin ağacı kurtarmak.

Paneller, söyleşiler (yerellerin kendi mücadele – deneyim aktarımları), forumlar, atölyeler, dinletiler, sergiler, doğa sporları ve gezilerin olacağı ekoloji kampına şu ana kadar 300’ü aşkın kişinin katılacağının belli olduğu kamp organizatörlerinden Hatice Hacı tarafından belirtildi.

Kamp ücretinin tüm kamp süresince 50 tl olarak belirlendiğini belirten Hacı, kampa gelmek isteyenlerin yanlarında Çadır, Mat ve Uyku Tulumu getirmeleri gerektiğinin altını çizerek yemeklerin ise kolektif bir şekilde yapılacağını söyledi.

Ekoloji kampı için Artvin’in Kafkasör Yaylasının seçilme nedeni kampın çağrı metninde şu şekilde açıklanıyor;

Neden ARTVİN?

Dünyanın en yüksek debili nehirlerinden coşkun Çoruh’un derince yardığı, sarp yamaçlarında aynı anda dört mevsimin yaşandığı, yedi iklimin meyvesinin yetiştiği, yüzlerce endemik türün can bulduğu eşsiz bir ekosistem, benzersiz bir mikro klimadır Artvin.

Dünyada sadece 100 tane kalmış olan doğal ormanlardan biri Genya’dır, Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı Maçahel’dir, Kafkas ekosisteminin Türkiye’deki tek uzantısı, yaşlı doğal ormanların son yaşam alanı, en önemli yırtıcı kuşların göç yoludur Artvin.

20 yıldır üzerine çöken bir kabustan kurtulmaya çalışıyor Artvin: MADEN belası! Artvin halkı 1990lı yılların başından beri Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine karşı mücadele ediyor. Baraj ve HES projeleriyle yok edilerek insansızlaştırılmaya çalışılan Artvin’in halkı yılmadı, pes etmedi “buradayız, gitmiyoruz” diyor. Çünkü Cerattepe yoksa Artvin de yok. Cerattepe ve Genya’nın madencilere teslim edilmesinin; şehrin doğası, insanları, tarihi, kültürüyle yok olması, haritadan silinmesi demek olduğunu Artvin halkı çok iyi biliyor.

Artvin halkının haklı mücadelesinin yanında olmak için; karayemişin moruna, fındığın yeşiline, çay makasının sesine, tuluma, akordeona, kemençeye, kırmızı benekli alabalığa, kahvedeki amcaya, patik ören neneye ve tüm bunların can bulduğu yaşam alanlarımız yok olmasın diye 17-24 Ağustos tarihlerinde Doğanın Talanına Karşı Ekoloji Kampına, HAYDE ARTVİN’e !”

Ekoloji kampı hakkında bilgi almak için:

www.facebook.com/doğanıntalanınakarşıekolojikampı
www.facebook.com/artvincevre.platformu
www.facebook.com/groups/karadenizisyandadir
www.facebook.com/karadenizisyandadir
www.twitter.com/karadenizisyan

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.