Kanal İstanbulEkolojiManşet

Türkiye, Kanal İstanbul’a itiraz ediyor

0

Kanal İstanbul Projesi’nin askıya çıkan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna itiraz etmek isteyen vatandaşlar, İstanbul’un yanı sıra birçok şehirde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine akın etti. 23 Aralık’ta kabul edilen rapor için 2 Ocak’a kadar görüş belirtilebilecek, eleştiri ve itiraz yapılabilecek.

‘Ya kanal ya Karadeniz’

Bugün ÇED raporuna itirazlarını sunanlar arasında “Ya kanal ya Karadeniz” Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Sinop, Bartın ve Zonguldak illeri de vardı.  Rapora itiraz eden kişiler Kanal İstanbul’un sadece İstanbul için değil Karadeniz ekosistemi için de bir yıkım projesi olduğunu söyledi.

Yeşil Artvin Derneği ve Karadeniz İsyandadır platformlarının çağrısıyla itiraz dilekçeleri hazırlayan Artvinliler, İstanbul’da olduğu gibi uzun kuyruklar oluşturdu.

Çanakkale de Kanal İstanbul’a hayır dedi

Kanal İstanbul’a yapılan itirazlar Çanakkale ilinde de ilgi gördü. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, Saadet Partisi İl Başkanı Süleyman Saçıkara, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ile çok sayıda Çanakkaleli vatandaş da dilekçeleriyle müdürlüğe gitti.

Ankara’da itirazlar Bakanlığa sunuldu

Ankara’da projeye karşı çıkanlar ise Anıtparkforum’un çağrısıyla dilekçelerini elden teslim etmek için bir araya geldi.  Dilekçeler toplu halde  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildi.

Bursa Çevre Platformu’ndan çağrı

Bursa Çevre Platformu‘ndan yapılan açıklamada ise  “Bursa’da yaşayanlar (Bursa’ya etkilerini de kapsayacak biçimde) Kanal İstanbul projesi ÇED raporuna itiraz dilekçelerini 30 Aralık Pazartesi günü saat 13.00’da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne elden iletecek” denildi.

Son tarih 2 Ocak

Projeye ilişkin görüş ve itirazlar 2 Ocak 2020 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebilecek. Hafta sonu ve yarım gün sayılan 31 Aralık ve tatil günü olan 1 Ocak’ta itiraz dilekçeleri teslim edilemeyecek.

İnternet üzerinden görüş bildirme

Kanal İstanbul Projesi’ne tepki gösteren kişilerin kullanabileceği bir yol da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden görüş bildirmek. Ancak internet üzerinden yapılan başvurular itiraz değil, görüş bildirme olarak değerlendirilecek.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.