Doğa MücadelesiManşet

“Madene hayır” diyen Cerattepeliler Valilik yasağına rağmen Artvin’de buluştu

0

Artvinliler,  Artvin Çevre Platformu’nun düzenlediği ve Yeşil Artvin Derneği’nin ev sahipliği yaptığı ‘Cerattepe için Artvin Buluşması’nda bir araya geldi.

Artvin Valiliği’nin izin vermediği Cerattepe Buluşması diğer illerden gelen Artvinliler ile birlikte dün Artvin Kafkasör’de gerçekleştirildi.

Etkinlikte bir araya gelen çevreciler Artvin’in yaşam alanının maden projesi ile yok edilmemesi için mücadelenin devam edeceğini dile getirdiler.

Etkinliğe İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı, Ankara Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı, Ankara Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği ve çevre illerin Artvinli STK’lerin temsilcileri katıldı.

Etkinliğe katılan çevreciler yapılan engellemelere karşı bir araya gelerek forum gerçekleştirdiler.

Forumda mücadeleye dair düşüncelerini anlatan, gözlemlerini paylaşan katılımcılar mücadeleye dair neler yapılabilineceğini dile getirerek önerilerini sundular.

“Beni öldürsünler, yeter ki Artvin kurtulsun”

Cerattepe mücadelesinin simgesi haline gelen 93 yaşındaki Erzade Yalçıntaş “Cerattepe’de madene kesinlikle hayır diyorum. Memleketimizi çöl etmesinler, yeşilimizi soldurmasınlar. Arılarımızı balıklarımızı öldürmesinler doğamızı kirletmesinler” diyerek mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurguladı ve “Desinler ki seni burada öldüreceğiz madeni de durdurucağız hemen yatarım bıçak altına. Beni öldürsünler, yeter ki Artvin kurtulsun. Ben gitmişim gideceğim kadar ama torunlarım torunlarımızın çocukları için yoksa bu yaştan sonra biz ne yapacağız” dedi.

Artvin doğa mücadelesi açısından önemli

İstanbul’da bulunan Artvin STK ve Platformlar adına konuşan Mustafa Melek, OHAL koşullarında doğa yanlısı mücadelenin zor olduğu dönemlerde Cerattepe mücadelesini Artvin dışına taşıyabilmek için çaba gösterdiklerini belirterek, “Bu anlamda bir araya geldik ve Artvin’in dışında İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara, Sakarya gibi birçok ilde bu amaçla örgütlendik. Bu nedenle de böyle bir organizasyona katılmak için İstanbul’dan, Bursa’dan ve başka şehirlerden organizasyonlar yaptık” dedi. Organize edilen etkinliğe Artvin Valiliğince izin verilmediğine değinen Melek, “Benzer bir engellenmeyle İstanbul’da da karşılaşmıştık. Geçen kış İstanbul’da, Cerattepe Mücadelesine destek amacıyla 18 sanatçını katılacağı bir konser organize etmiştik, Bu konserimiz de yine benzer gerekçelerle engellenmişti” dedi ve bu sebeple yapılan etkinliğe katılmanın Artvin’deki doğa mücadelesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

“Etkinliğe izin verilmemesinin anlaşılır bir tarafı yok”

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan valiliğin izin vermemesinin etkinliği bir piknik ve sohbet etkinliğine dönüştürdüğünü söyleyerek, “Esasında bugün burada bir forum yapılacaktı Çoruh Park’ta da bir konser düzenlenecekti. 25 Temmuz’da Artvin Valiliğine başvurduk. Ne yazık ki son 2 gün kala mesai bitimine doğru sudan bahanelerle etkinliğimizi valilik iptal etti” diyerek yapılan etkinliğin tüm Artvinli STK’ler tarafından düzenlendiğini fakat etkinliğin istenildiği gibi olmadığını söyledi. Karahan, “Bu yasaklamanın anlaşılabilir bir tarafı yok. Biz insanların başına zehir dökmüyoruz onlara zarar vermiyoruz biz sadece pikniğimizi yapıyoruz şu anda” dedi.

Valiliğin izin vermemesini de eleştiren katılımcılar arasında YAR-SAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Esen Yağcı, CHP 22. Dönem MV. Yüksel Çorbacıoğlu, Ankara Artvin Kalkınma ve Eğitim Başkanı Demir Akın ve çevreciler katıldı.

 

(Birgün)

You may also like

Comments

Comments are closed.