DünyaKadınManşet

Arjantinli kadınların mücadelesi sonuç verdi: Kürtaj yasallaştı

0

Arjantin‘de, kürtaj yasağını kaldıran yasa tasarısı Meclis’in ardından Senato’dan da geçti. Tasarı 38 ‘evet’, 29 ‘ret’ ve 1 çekimser oy ile kabul edildi. Tasarının geçmesiyle Arjantin, kürtaja onay veren ilk büyük Güney Amerika ülkesi oldu.

Önceki yasa kürtaja yalnızca tecavüz vakalarında ya da anne hayatının tehlikede olması koşuluyla izin veriyordu. Diğer durumlarda kürtaj olan kadınlara 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu. Yeni yasayla birlikte kadınlar hamileliğin 14’üncü haftasına kadar herhangi bir kısıtlama olmadan kürtaj olabilecek.

Kürtaj yasası nöbeti

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, seçim vaatleri arasında bulunan ülkede kürtajın yasal hale getirilmesini içeren yasa tasarısını 17 Kasım’da Kongre’ye sunmuştu.

Yasa, alt mecliste 117 oya karşılık 131 oyla onaylanmıştı. Senato’daki görüşmeleri başladığında ise feminist hareketin öncülüğünde başkent Buenos Aires’teki Ulusal Senato binası önünde nöbet eylemi başlatıldı.

Yeşil bayraklar kazandı

Gösteriler için Kongre binasının önündeki meydan bariyerlerle kapatılarak, meydanın bir tarafı yasa tasarısını destekleyenlere, diğer tarafı ise buna karşı çıkanlara ayrıldı.

Kürtajın yasal hale gelmesini isteyenler ellerinde yeşil bezler taşıyarak tasarının onaylanması için, tasarıya karşı çıkan, genellikle sağ görüşlü ve dini grupların oluşturduğu göstericiler ise ellerinde açık mavi bezlerle gösteri düzenledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.