KadınManşetSağlık

Arjantin’de doğum kontrol ilaçları için reçete zorunluluğu kaldırıldı

0

Arjantin hükümeti, ülkede doğum kontrol haplarının reçetesiz alınabileceğini söylerken, ertesi gün haplarına erişiminin daha kolay hale getirildiğini söyledi.

Hükümetin adımı feminist örgütler tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemeyle istenmeyen gebeliklerin önüne geçmeyi hedefliyor.

Reuters haber ajansına konuşan Sağlık Bakanlığı Cinsel ve Üreme Sağlığı Direktörü Valeria Isla, erişimin önündeki önemli bir engelin kaldırıldığını söyledi.

BCC Türkçe‘nin aktardığına göre, Isla insanların acil bir durum meydana gelmeden önce bu doğum kontrol yöntemine sahip olabileceklerini belirtti.

Feminist grup Juntas y a la Izquierda‘nın lideri Vanessa Gagliardi, ertesi günü hapı almadaki güçlüklerin ortadan kalkacağını ifade etti.

Kürtaj karşıtları karşı çıktı

Kürtaj karşıtı DerguiXlaVida isimli grup ise hükümetin bu adımını endişe verici olarak nitelendirdi.

Grup, atılan adımla hükümetin “gebeliği önleme ve cinsel eğitimdeki başarısızlığının” ortaya çıktığını savundu.

Katolik Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkede, kilisenin karşı çıkmasına karşın 2020’de 14 haftaya kadar kürtaj da yasalaştı.

Bunun öncesinde gebeliğin sonlandırılmasına, ancak tecavüz vakalarında veya annenin sağlığı risk altındaysa izin veriliyordu.

Dünya Sağlık Örgütü‘ne (WHO) göre, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 120 saat içinde alınan ve genellikle “ertesi gün hapı” olarak bilinen acil doğum kontrol hapları, yumurtanın döllenmesini engelleyerek hamileliği önlüyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.