DünyaManşet

Ardern’den veda: Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins

0

2017’de ‘Dünyanın en genç kadın başbakanı’ olarak Yeni Zelanda’da koltuğuna oturan Jacinda Ardern, geçtiğimiz günlerde istifasının duyurmasının ardından başbakan olarak son konuşmasını yaptı. Ardern görevinin son gününde, ülkenin kuzeyindeki küçük Ratana kasabasında Maori yerlileri ile bir araya geldi.

Başbakan olarak son kez konuşan Ardern, “Hayatımın en büyük ayrıcalığı için herkese tüm kalbimle teşekkür ederim” dedi. Pek çok şey olmaya hazır olduğunu belirten eski başbakan, “Arka sıralarda bir parlamento üyesi olmaya hazırım. Kız kardeş olmaya hazırım. Anne olmaya hazırım” ifadelerini kullandı.

Yerli halk ise geleneksel Maori kıyafeti ile etkinliğe katılan Ardern’e sevgi gösterilerinde bulundu. Bir Maori yerlisi kadın eski başbakana “Bize birini hızla sevebilmeyi öğrettiğiniz için çok teşekkürler” diye seslendi.

Ardern, geçen hafta 7 Şubat’a kadar başbakanlık görevini ve İşçi Partisi liderliğini bırakacağını açıklamıştı. Yaz tatili boyunca atacağı adımlara karar vermeye çalıştığını söyleyen Ardern, görevi sürdürmek için ‘yeterli gücü kalmadığını’ ve ‘zorlayıcı geçen altı yılın kötü etkileri olduğunu’ kaydetmişti.

Parasız eğitim, kürtaj yasağının kaldırılması ve çocuk yoksulluğunun yok edilmesi gibi konulara odaklanan Ardern’ın başbakanlığı sırasında hamile kalması ve doğum izni kullanması, kadınların siyasetteki konumu konusunda dünyanın birçok yerindeki tartışmalarda ‘ilerici’ bir adım olarak yorumlanmıştı.

Yeni başbakan Hipkins yemin etti

Ardern’in ardından ülkeyi ve İşçi Partisi’ni yönetecek olan Chris Hipkins, yemin ederek başbakanlık koltuğuna oturdu.

44 yaşındaki politikacı için başkent Wellington‘da yemin töreni düzenlendi. Yeni Zelanda Genel Valisi Dame Cindy Kiro’nun ev sahipliğindeki törende Hipkins,  “Bu, hayatımın en büyük ayrıcalığı ve sorumluluğu. Önümdeki zorluklar beni heyecanlandırıyor” dedi.

Yeni Başbakan, “Yeni Zelandalılar önümüzdeki haftalarda yaşam maliyetleri konusunun çalışma programımızın tam ortasında yer aldığını görecekler. Hükümet olarak karşı karşıya kaldığımız önceliğimiz bu ve bunun somut kanıtlarını da görecekler” diye de ekledi. Chris Hipkins, Temmuz 2020’de Sağlık Bakanı olarak göreve gelmiş, daha sonra Covid-19 salgını nedeniyle Covid-19 ile Mücadele Bakanı olarak atanmıştı.

Başbakan Yardımcılığına ise Carmel Sepuloni getirildi.

Ülkede 14 Ekim’de genel seçimler düzenlenmesi planlanıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.