EkolojiTürkiye

Ardanuç’ta köylüler kazandı, ÇED iptal

0

Artvin’in Ardanuç ilçesinde ‘7-8 HES Projesi’ne karşı yıllardır süren hukuk mücadelesi sonuç verdi. Mahkeme, projenin ÇED olumlu kararını iptal etti.

Artvin’in Ardanuç ilçesindeki Aydın deresi üzerine yapılmak istenen “7-8 HES Projesi” için verilen ÇED onayı, halkın mücadelesi sonucunda iptal edildi. Rize İdare Mahkemesi’nde görülen davada büyük bir bölümü ormanlık alanı kapsayan HES’in bölgede yaratacağı tahribata dikkat çekildi. Hem derenin suyunu yok edecek hem de ormanı tahrip edecek projeye yargı dur dedi.

Birgün Gazetesi’nden Demet Sargın’ın haberine göre, 2015 yılından beri hukuki mücadele sürdüren Artvin halkı ÇED raporunun; iklim, orman yangınları, yeraltı suları çalışmaları, toz emisyonu, gürültü ve depremsellik açısından eksik olduğunu ve gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle itiraz etti. Bilirkişi raporu da yapılan tespitleri destekledi. Heyelan bölgesinde olan alanda projede hiçbir jeoteknik çalışmanın yapılmadığını belirten avukatlar, derenin kuruma olasılığına ve sucul ekosistemin etkilenme durumunu da kayıtlara geçti.

‘Dereyi tehlikeye sokar’

Yöre halkının ve avukatlarının taleplerini dikkate alan mahkeme heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ÇED onayını iptal etmeye karar verdi. Mahkeme kararının gerekçesi özetle şöyle:  “Proje sahasında gerçekleşecek olan ağaç kesimi ve yol yapımı orman ekosistemine olumsuz etki yapacaktır. Proje nedeniyle dere yatağının kuruyup kurumama olasılığının bilirkişi raporunda genel anlamda olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Kuruyan sucul ekosistemde sudaki canlı varlığının bitmesi söz konusudur. Bölgedeki heyelan riskinin hesaba katılmamış ve gerekli çalışmalar yapılmamıştır.”

Kadınların ısrarı zafer getirdi

Yöre halkı adına davayı sürdüren Şavşat Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Halis Yıldırım,  mücadelede kadınların ısrarının önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Davanın başından sonuna kadar bütün aşamalarda ve özellikle keşif ve bilirkişi incelemelerinde sabırlı, ısrarlı ve kararlı mücadele sürdüren yöre halkının bu mücadelesi davanın kazanılmasında tayin edici faktörlerden birisi olmuştur. Aydın köyünde keşif sırasında hakime “Bu su bizim için candır, bunu alırsanız biz ne yapacağız nereye gideceğiz” ve “Bunu asla veremeyiz” diyen kadınların bu feryadı ve kararlılığını bu sonuçla bir kez daha saygıyla selamlıyoruz. Onların doğalarına sahip çıkması köydeki direnişte çok önemliydi.”

Ardanuç Derelerin kardeşliği gönüllü yürütmesi Elyase Uygun ise yargının gerekçeleri ve taleplerine kulak asmasının hukukun toplumu gözetmesinin sevindirici olduğunu kaydetti, “Bu kararları diğer talan projelerinde de görmek istiyoruz” dei.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.