Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Araştırma: İnsan beyni iş bölümü ve sosyalleşme sebebiyle 3 bin yıl önce küçüldü

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Boston Üniversitesi‘ndeki araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre, insan beyni iş bölümü ve sosyalleşme sebebiyle yaklaşık 3 bin yıl önce küçüldü.

Frontiers in Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan araştırmada, gelişen teknolojiler nedeniyle modern insan beyninin daha da küçülebileceği kaydedildi.

‘Beyin daha verimli hale geldi’

NTV‘de yer alan habere göre yapılan araştırmada, 985 fosilleşmiş ve modern insan beyni analiz edildi ve 2,1 milyon yıl ve 1,5 milyon yıl önce insan beyninde bir boyut artışı gözlemledi.

Ancak yaklaşık 3 bin yıl önce, insan beyninin boyutlarında bir küçülme tespit edildi.
Bu süre zarfında ise insanlar, bilgileri paylaşmış veya bireylerin belirli görevlerde uzman olduğu sosyal çevreler oluşturmaya başlamışlardı. Bu olay da beynin daha verimli hale gelmesine ve boyutunun küçülmesine neden oldu.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. James Traniello, “Bu düşüşün, bir grup insanın dünyadaki en zeki kişiden daha akıllı olduğu fikri olan kolektif zekaya artan güvenden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu durum, genellikle ‘kalabalıkların bilgeliği’ olarak adlandırılır” diye konuştu.

Dartmouth Koleji‘nden çalışmanın başka bir ortak yazarı Dr. Jeremy DeSilva da, “Günümüzde insanlarla ilgili şaşırtıcı bir gerçek, beyinlerimizin Pleistosen atalarımızın beyinlerine kıyasla daha küçük olmasıdır. Beyinlerimizin neden küçüldüğü, antropologlar için büyük bir gizem olmuştur” dedi.

Öte yandan bu düşüşe rağmen, insan beyni son 6 milyon yılda neredeyse dört kat büyüdü. Ancak, insan beyinlerinin hacminin son Buzul Çağı’nın sonundan beri azaldığı düşünülüyor.

İnsan ve karıncaların karşılaştırılması

Araştırmacılar bu gizemi çözmek için, insan beyni evriminin tarihsel modellerini analiz etti ve bulgularını karınca toplumlarıyla karşılaştırdı.

Dr. James Traniello “Bir biyolojik antropolog, bir davranışsal ekolojist ve evrimsel nörobiyolog, beyin evrimi hakkındaki düşüncelerini paylaştı. İnsanlar ve karıncalar üzerinde yapılan köprü araştırmalarının doğada neyin mümkün olduğunu belirlemeye yardımcı olabileceğini keşfettiler” dedi.

Çalışma kapsamında dokumacı karıncalar, Oecophylla dokumacı karıncaları, Atta yaprak kesici karıncaları ve Formica gibi yaygın bahçe karınca ailelerindeki işçi karıncaların beyin büyüklüğü, yapısı ve enerji kullanımı incelendi.

Traniello, “Karınca ve insan toplumları çok farklıdır ve sosyal evrimde farklı yollar izlemiştir. Bununla birlikte, karıncalar, kendi besinlerinin üretimi (tarım) kadar, grup kararı alma ve iş bölümü gibi sosyal yaşamın önemli yönlerini de insanlarla paylaşırlar. Bu benzerlikler, insan beyninin büyüklüğündeki değişiklikleri etkileyebilecek faktörler hakkında bizi geniş ölçüde bilgilendirebilir” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.