EkolojiManşet

Araştırma: Balıklardan sonra akbabalar da plastik atıklarla beslenmeye başladı

0
akbaba
Fotoğraf: Hannah Partridge

Deniz kuşlarından balinalara kadar birçok deniz canlısının plastik atık yediği ve bu nedenle ölüme varabilen sağlık sorunları yaşadığı yaygın olarak biliniyor. Yeni bir çalışma ise, bu durumun bir örneğinin karada yaşayan hayvanlardan,  akbabalarda da gözlemlendiğini ortaya koyuyor.

Frontiers in Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kara akbaba (Coragyps atratus) ve hindi akbabalarının (Cathartes aura) düzenli olarak plastik atık yediğine ve hatta bunu bilerek yapıyor olabileceklerine işaret ediyor.

‣ İncelenen 50 deniz canlısının hepsinin bağırsağından mikroplastik çıktı

ZME Science‘ın aktardığına göre, kara akbabaların insan yapımı yapıları ve kaynakları kullandığı, örneğin elektrik direklerine ve baz istasyonlarında tünediği, terk edilmiş binalara yuva yaptığı ve düzenli olarak sokak pazarlarında, çöplüklerde ve depolama alanlarında yiyecek aradığı biliniyor. Hindi akbabaları da kentsel ortamlarda elektrik direkleri gibi insan yapımı kaynakları kullanabiliyor.

Önceki araştırmalar, en azından 1980’lerden beri kara akbaba kusmuğunda plastik materyal bulunduğunu gösteriyor. Akbabaların plastik materyalleri bilerek yutuyor olabileceği gibi, bu materyalleri kemik zannederek veya leşlerin bünyelerinde bulunan plastikleri de yiyor olabileceği düşünülüyor. Plastiklerin, bu canlıların sağlıkları üzerindeki etkileri ise henüz tam olarak bilinemiyor.

akbaba

Fotoğraf: Shawn P. Carey

‣ Sri Lanka’da son sekiz yılda en az 20 fil plastik çöp yemekten hayatını kaybetti

‘Bilerek yiyor olabilirler’

ABD‘li bilim insanları, yeni bir çalışmada kara ve hindi akbabalarının yediği plastik miktarının kentlere yakın veya uzak olmalarına göre tahmin edilebileceğini, kentsel alanlardaki ticaretin yoğun olduğu bölgelerde plastik yeme oranlarının arttığını kaydediyor.

Araştırmanın baş yazarı Hannah Partridge, “Kentsel gelişimin ve gıda ticaretinin daha yoğun olan bölgelerde kara akbabalar ve hindi akbabaları daha fazla plastik tüketiyor” diyor: “Genelde tahmin edildiği gibi, bu plastikları yalnızca kazara değil, bir kısmını kasıtlı olarak yiyor olmaları mümkün.”

akbaba

‣ BM: Göçmen kuşlar plastik kirliliğine karşı çok savunmasız
‣ Hollanda’daki çiftlik hayvanlarının etinde, sütünde ve kanında mikroplastik tespit edildi

Kentsel arazi arttıkça, akbabaların yediği plastik oranı da artıyor

Araştırmacılar, 2,8 milyon insanın yaşadığı Charlotte Metropolitan Bölgesi‘nde kara ve hindi akbabaları tarafından paylaşılan sekiz ortak tüneği inceledi. Akbabaların kustuğu binden fazla sindirilmemiş örnek toplayan bilim insanları, bu örneklerin yüzde 60’ının plastik olduğunu tespit etti. Diğer bileşenler arasında toprak, taş, metal ve hayvan kalıntıları bulunuyor.

Ekip, kusmuk örneklerinde farklı plastik malzeme türleri tespit etti. En yaygın türler silikon kauçuk, yüksek yoğunluklu polietilen, polietilen ve silikat biyopolietilen oldu.

‣ Plastik yutan yavru deniz kaplumbağalarının çok azı hayatta kalabiliyor

Araştırmacılar daha sonra, plastik miktarı ile en yakın depolama alanına olan uzaklık, hayvancılığın yoğunluğu, gelişmiş arazi örtüsü miktarı ve mağazalar, süpermarketler ve restoranlara gibi ticari gıda sağlayıcıların yoğunluğu arasındaki ilişkiyi araştırdı ve kentsel arazi örtüsü ve gıda sağlayıcıların yoğunluğu arttıkça, kusmuk kütlelerindeki plastik oranının da arttığını tespit etti.

Bilim insanları araştırma sonuçlarına dayanarak, kara akbabaların plastikleri yiyecek sağlayıcıların çöplüklerinde yiyor olabileceği sonucuna vardı.

Partridge, “Kara akbabalar genellikle geceleri bir fast food restoranına yakın bir elektrik direğinde tünüyor ve sabah ilk iş doğruca çöp kutusuna uçuyorlar. Hindi akbabaları bunu daha az yapıyor” diyor.

akbaba

Fotoğraf: Steve Hall / Adirondack Wildlife Refuge

‣ Plastik atıkların yol açtığı ilk hastalık tanımlandı: Plastikoz

Akbabaların plastik yemesi nasıl önlenebilir?

Araştırmacılar, restoranlardan süpermarketlere kadar tüm gıda tedarikçilerine çöplerinin uygun şekilde paketlenmesini, çöplerin çöp kutusuna atılmasını ve çöp kutularının kapalı tutulmasını öneriyor.

Ekip ayrıca tek kullanımlık plastiklerin daha çok yerde yasaklanmasının da fark yaratabileceğini söylüyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.