EkolojiHayvan HaklarıManşet

Plastik yutan yavru deniz kaplumbağalarının çok azı hayatta kalabiliyor

0

Yeni yapılan bir araştırmada yavru deniz kaplumbağalarının büyük miktarlarda plastik yuttuğu ve okyanus kirliliğinin, bir zamanlar gelişimleri için ideal olan yaşam alanlarını riske dönüştürdüğü belirtildi.

The Guardian’ın haberine göre, plastiğin vahşi yaşam üzerindeki etkisine yönelik araştırmalar, deniz hayvanlarının plastik malzemeleri yuttuktan sonra öldüğünü ortaya çıkardı.

Kaplumbağalar da dahil olmak üzere 80 farklı türdeki hayvanın, plastik yutarak öldüğü bulundu.

121 deniz kaplumbağası incelendi

Yavru deniz kaplumbağaları üzerinde çalışan araştırmacılar, okyanuslardaki plastiğin, bir zamanlar canlıların gelişmesine yardımcı olan evrimsel adaptasyonlarla birlikte, onları riske attığını ifade etti.

Frontiers in Marine Science dergisinde yazan araştırmacılar, beş türden 121 deniz kaplumbağasında plastik varlığını inceledi. Şahin gagalı kaplumbağalar hariç, tüm türlerin gastrointestinal kanallarında plastik parçalar bulundu.

‘Çok az yavru hayatta kalabiliyor’

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) bilim direktörü Mark Wright, yedi deniz kaplumbağası türünden altısının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve karşılaştıkları tehlikelerden bir diğerinin de plastik kirliliği olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Nispeten az sayıda yavru deniz kaplumbağası ilk yıllarında hayatta kalıyor, bu nedenle bu olağanüstü türlerin uzun vadede hayatta kalmasını sağlamak için tehditleri azaltmamız şart.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.