DünyaManşet

AP’deki Yeşiller grubu Türkiye’nin son dönemdeki hak ihlallerini hatırlattı, AB’yi üyelik sürecine destek olmamakla eleştirdi

0

Avrupa Parlamentosu’nda geçtiğimiz gün görüşülen ve çoğunluk oyuyla kabul edilen ‘Türkiye 2013 İlerleme Raporu’yla ilgili olarak, parlalemtonun Yeşiller Grubu üyeleri raporda bulunan demokrasi ve hukuk devleti ihlalleri konusunda endişeli olduklarını aktardı; AB’nin  Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili güçlü ve destekleyici bir tavır alamamasını eleştirdi.

images (1)

AB-Türkiye Karma Komisyonu eş başkanı Helen Flautre, oylama sonrası yaptığı konuşmada Türkiye’deki durumla ilgili kaygılarını dile getirmekle birlikte, ülkenin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine desteğin altını çizdi.

“Elvan’ın cenaze töreni kamuoyu taleplerini bir kere daha hatırlattı”

Parlementoda raporun tarışıldığı günde cenaze töreni gerçekleşen Bekrin Elvan’ı da hatırlatan Flautre, ‘Elvan’ın ölümü için ülkede tutulan yas hukuk kuralları, ifade özgürlüğü ve katılımcı demokrasi konusunda kamuoyunun taleplerini bir kere daha hatırlattı”dedi.

Hükümetin yargı sistemine ve medyaya uzanan müdahalesinin geniş çaplı bir endişe yarattığının altını çizen Flautre, “Yine de 2013 Türkiye İlerleme raporu, Türkiye’nün üyelik sürecini etkin kılma ihtiyacını bir kere daha hatırlatıyor” açıklamasını yaptı.

helene-flautre-erdogan-bruksel-de-ikna-edici-cevaplar-veremedi_normal_4864728

“AB’nin desteği bu tür kriz dönemlerinde hayati”

Üyelik müzakerelerinin 23.(yargı ve temel haklar) ve 24. (Adalet, özgürlük ve güvenlik) fasıllarının açılması konusunda parlemento tarafından yapılan çağrıya rağmen “bazı üye ülkelerin müzakereleri tek taraflı olarak bloke etmesinin Türkiye’deki Avrupa reformlarını destekleme sürecine darbe vurduğu ve bu tavrın son bulması gerektiğini” vurgulayan Flautre, “destek bu tür kriz dönemlerinde çok daha hayatidir” diye ekledi.

“Hükümet, seçim döneminin huzuru için üzerine düşeni yapmalı”

Son dönemlerde HDP seçim bürolarına gerçekleşen saldırılara da değinen Flautre, “Türkiye hükümeti yerel seçimlerin barış içinde geçmesi için üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

Yeşiller Grubu’ndan Avrupa Parlamentosu üyesi Fransizka Keller da, toplantıda yaptığı konuşmada Berkin Elvan’ın öldürülmesi, HDP’nin seçim bürolarına yapılan saldırı ve yolsuzluk skandalının hukuki güvensizlik ortamı oluşturduğuna değinerek “Umuyorum ki bu olanlar seçim döneminin barışçıl bir şekilde sonlanmasını engellemez.” mesajı verdi.

Ska Keller

Ska Keller

“AB kendi insan hakkı sorunlarını Türkiye’ye ihraç etti”

Göç ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda çalışan parlemento üyesi Keller, AB’nin Türkiye’de insan hakları ihlallerinden bahsederken özeleştiri yapması gerektiğini de hatırlatarak “insan hakları konusunda güçlü ve açık olmalıyız ama biz bunu yapmak yerine mültecilerin Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamak gibi uygulamalarla kendi insan hakları sorunlarımızı Türkiye’ye ihraç ettik. Avrupa Birliği, Türkiye’nin üyelik perspektifi konusunda daha güçlü bir duruş sergileyebilirdi. Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi konusunda olumlu bir yaklaşım sergilememiz gerekirdi.” dedi.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.