ManşetTürkiye

AP Yeşiller Grubu Toplantısı’nda konuşmalar devam ediyor

0

İstanbul’da yapılan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu toplansının ilk oturumu olan “Müzakerelerin beşinci yılı ve Türkiye – AB ilişkileri perspektifleri” adlı yuvarlak masa toplantısı devam ediyor. Toplantıda, açılış konuşmalarının ardından söz almalarla devam ediyor. Söz alan katılımcılar kısaca şunlar üzerinde durdu:

Ziya Halis (EDP Başkanı): Yeşiller Grubu’nun AB desteğine teşekkür ediyorum.

Sabahat Tuncel (BDP Milletvekili): Türkiye’nin AB sürecinde çok önemli problemleri var. Biz de parti olarak AB’ye girmeyi destekliyoruz. Türkiye’de demokrasi sorunu var. Bu demokrasinin önündeki en büyük engel ise Kürt Sorunu’dur. Başörtüsü sorunu ile alakalı olarak, bir kadın konusunun erkekler tarafından bu kadar konuşulması kabul edilemez. Özgürlük konusunu da sadece başörtüsüne indirgemek de yanlıştır. Başörtülü kadınlar rahat değil de Alevi, Süryani ya da Kürt kadınlar toplumda rahat mı? (Tuncel’in konuşmasından sonra söz alan Daniel Cohn-Bendit, özür dileyerek “aslında Kürtçe tercüme de  sunulması gerektiğini” söyledi. Joost Lagendijk ise  “BDP’nin sorumluluk alması gerektiğini söyleyerek, Kürt Sorunu’nun çözümü için Öcalan’ı adres göstermemeli.” dedi.

Bunun yanında tartışmanın ilk bölümünde Türkiye’nin üyelik süreci ile Hırvatistan’ın üyelik sürecinin kıyaslanması üzerinde duruldu.

Cengiz Aktar (Akademisyen): Ultra liberal bir saldırı altında Türkiye. Hiçbir şeyi gözetmeden yapılan bir saldırı bu. Çevre konusunda, Türkiye, kirletmeden kalkınmanın modeli olabilir. Avrupa devletleri kirlettiklerini temizlemekle meşgul. Üyelik için benim önerim 2023.  Çevre faslına uyum 120 milyar avro bedelinde, bu üzerinde durulması gereken bir nokta..

Yavuz Önen (Barış Meclisi): AB için hükümeti yüreklendirmek gerek. Kürt sorununda çatışma, TSK-PKK arasından çıkıp halklar arasına yayılıyor.

Hasan Cemal (Gazeteci): AB’yi eski heyecanla savunamıyorum. Bu toplantı bile ilginin azaldığını gösteriyor. Almanya’daki ve Avrupa’daki yabancı düşmanlığı Avrupa’yı Batı fikrinden uzaklaştırıyor. Almanya’daki Türk akademisyenler bile rahatsızlıklarını belirtiyor. Tersine bir beyin göçü söz konusu.

Ümit Şahin (Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü): Toplumda AB’ye verilen destek %38’e, Türkiye’nin üye olacağına duyulan inanç ise %26’ya düşmüş durumda. Toplumdaki heyecanı yükseltmek için vize uygulaması üzerine bir düzenleme yapılabilir.

HES’ler enerji konusunda değil, doğa koruma sorunu konusunda ele alınmalıdır. Hükümet AB’ye uyum adına 1234 sit alanını, statüsünden çıkardı. Hükümet çevrecilere karşı düşmanca bir tavır sergiliyor.Taksim’de gerçekleşen patlamayı bile çevrecilere yönelik olarak kullanıyor.

Siyasetin önündeki yasaklar kaldırılmalı. Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası değişmeli.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.