İklim KriziManşet

AP ilke kararı ile Türkiye’ye Paris Anlaşması çağrısı yapacak

0

Avrupa Parlamentosu’nun 2019-2020 yılı Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin ilke kararı yayınlandı.

Parlamento’nun 18 Mayıs 2021 günü düzenlenecek oturumunda görüşülecek kararda Türkiye’ye çevre ve iklim eylemine ilişkin Avrupa Birliği direktifleri ve müktesabatına uyumunda ilerlemeyi sürdürme ve iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması’nı onaylama çağrısı yapıldı.

Çevre hakları savunucularına takdir

Bununla birlikte raporda Türkiye’deki çevre hakları savunucularının çalışmalarının takdir edildiği söylendi.

Yeşil Ekonomi’nin aktardığına göre hükümetin İstanbul’un üçüncü ve en büyük havalimanı ile üçüncü Boğaz köprüsü dahil olmak üzere geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen büyük kamu altyapı projelerinin çevresel etkilerine karşı uyarıldığı ifadeleri de yer aldı.

Kanal İstanbul ve Akkuyu vurgusu

Kanal İstanbul projesinin neden olabileceği potansiyel ekolojik yıkımdan özellikle endişe duyulduğunun altı çizilen raporda şiddetli deprem gerçekleşmesine yakın bir bölgede inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali planlarının da durdurulması istendi.

Raporda ayrıca Türkiye’nin ülkelerin büyük projeler hakkında birbirlerini bilgilendirme ve istişare etme taahhüdünde bulunan Sınıraşan Bağlamda Çevresel Etki Değerlendirmesine İlişkin Sözleşme (Espoo Sözleşmesi) üyeleri arasına katılması ve proje hakkında komşu ülkeleri bilgilendirmesi ve danışmanlık alması gerektiği de savunuldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.