DünyaManşet

AP, hükümetin icraatlarını eleştiren Türkiye ilerleme raporunu kabul etti

0

Fransa’da gerçekleşen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu toplantısında Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye 2013 ilerleme raporu 153’e karşın 475 oyla kabul edildi. Genel kurul toplantısında parlamenterler, hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı ve özgürlüklerin kısıtlanmaması gerektiğine vurgu yaptı.

indir

43 parlamenterin çekimser oy kullandığı oylamada  kızlı-erkekli evler ve alkol satışı konularının yer aldığı önerge kabul edilirken Youtube ve Facebook’un yasaklanmasını gündeme getiren 14 sayılı değişiklik ve Fethullah Gülen’e yönelik soruşturma açılması gerektiğini belirten 10 sayılı önerge reddedildi.Raporda ayrıca İznik ve Trabzon kiliselerinin ibadete açıklaması konusundaki önergenin tekrar gözden geçilmesi teklifi kabul edildi. KKTC’ye “gözlemci” statüsü verilmesi önergeleri reddedilirken, konunun Başkanlık Divanı’na taşınmasına karar verildi. Önergeyi veren Yeşiller grubu üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre de konunun Başkanlık Divanı’nda çözülme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

‘Protestolara daha fazla tolerans gösterilmeli’

Parlamenterler toplantıda, Türkiye raportörü Rujiten’in raporda belirttiği gibi bağımsız yargının demokratik devletler için çok önemli olduğunu vurgularken, yolsuzluk iddialarıyla ilgili endişeli açıklamalar yaptı. Türkiye’de düzenlenen protestolara karşı daha fazla tolerans ve inanç düşüncelerinin güvence altına alınması gerektiğini de kaydeden parlamenterler, konuşmalarında ayrıca Berkin Elvan’ın ailesine de başsağlığı diledi. Raporda ayrıca Türkiye’nin önündeki reformlara net bir çerçeve sunması açısından Avrupa Birliği’nin müzakerelere devam etmesi gerektiği belirtildi.

Füle: hukuki devlet ve kuvvetler ayrılığı zorunludur

indir (1)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin attığı olumlu adımların yanında derin endişe oluşturacak durumların da olduğunu, son yolsuzluk soruşturmalarına karşı hükümetin tutumunun yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını derinden etkilediğini belirtti. Füle, Avrupa Birliği’ne üye olmak için özgürlüklerin artırılması, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığının zorunlulu olduğunun altını çizdi. Türkiye ile ilgili endişelerini Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’na her fırsatta ilettiğini vurgulayan Füle, süratle çıkan yasaları eleştirdiğini ifade etti. Füle, “Bu yasalar çıkarılmadan önce birlikte çalışmamız lazım” dedi. Stefan Füle, Türkiye’de reformların önünün açılması için 23. faslın açılması gerektiğini de vurgulayarak, Kıbrıs’ta yeniden başlayan görüşmelerde Türkiye’nin önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti.

Ruijten: Reformlar gerçekleştirilmedi

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, 17 Aralık’tan sonra yaşanan sürece ilişkin, “Türkiye’de bağımsız ve tarafsız yargıya ulaşmak için reformalar gerçekleştiriliyor düşüncesindeydik ama ortaya çıkan durum bu yönde olmadı” şeklinde konuştu. Gezi Parkı olaylarında yaşananların “çok ciddi” olduğunun altını çizen Hollandalı politikacı, Türkiye’de tarafsız bir yargıya ve kuvvetler ayrılığına ihtiyaç olduğunu, ifade hürriyetinin kesinlikle kısıtlanmaması gerektiğini söyledi. Türkiye ile iyi bir diyalog kurulmasından yana olduğunu kaydeden Ruijten, bu diyaloğun sadece çıkarılan yasalarla ilgili değil ülkenin geleceği ile ilgili de olması gerektiğini belirtti.

indir (2)

“Türkiye kriterleri yerine getirmek zorunda”

Raporun görüşmelerinde Berkin Elvan’ın öldürülmesi gündemdeydi.  Dün akşam yapılan görüşmelerde Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve AP Türkiye raportörü Hollandalı vekil Ria Oomen-Ruijten başta olmak üzere rapor üzerinde söz alan çok sayıda milletvekili Berkin’in ailesine başsağlığı diledi. Füle, “Bugüne kadar hep Türkiye için iyi niyetli konuşmalar hazırladım ama bunları okuma fırsatım olmadı. Ama bugün size kişisel olarak görüşümü söylemek istiyorum. Bugüne kadar üyelikler ancak bütün kriterlerin yerine getirilmesiyle oldu. Bunun kısa yolu yok. Türkiye de üye olmak istiyorsa bunu yapacak. Ama biz de fasılları açmadan daha fazla talepkar olursak, bizim işimizi zorlaştırırsınız. Burada sorulması gereken soru, AB Türkiye için model olmalı mı? Bunun yanıtını vermeniz önemli. Bugün ölen genç çocuk Berkin Elvan olayını gündeme getirdiniz. Çok üzgünüm. Türk halkı daha fazla demokrasi talep ediyor. Ben Türk halkının bu çağrısını duyuyorum. Ve çalışmamda hep bu çağrı bana rehberlik edecek” diye konuştu. Füle toplantı sonrasında twitter hesabından yaptığı açıklamada:  “Avrupa Parlamentosu’ndaki bu akşamki tartışma Türkiye’nin destekçilerini kaybetmekte olduğunu gösterdi. Ankara’nın bu trendi tersine çevirmek için durumu değerlendirmesine ve gerekenleri yapmasına ihtiyaç var” diye uyardı.

23. fasıl için yol haritası belirlenmeli

Füle bu süreç devam ederken, AB’ye de Türkiye ile 23. başlığın müzakerelerinin başlaması için bir yol haritası belirlemesi çağrısında bulundu. Türkiye ile AB arasında yaklaşık üç yıl aradan sonra geçen sene 22. başlık müzakerelere açılabilmişti. Türkiye, 2014’te 23 ve 24. başlıkların da müzakerelere açılmasını talep ediyor.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.