Doğa MücadelesiManşetTürkiye

AOÇ’de kamu binası yapılması hukuka aykırı: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi taşınmalı

0

Danıştay 6. Dairesi, Mimarlar Odası‘nın açtığı dava neticesinde Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) gibi tarihi alanlarda kamu binalarının yapılmasının önünü açan 271 sayılı ilke kararını iptal etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi‘nin taşınması gerektiğini kaydetti.

‘Kaçak saray katmerli kaçak haline geldi’

Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bir kez daha hukuka aykırı bir şekilde yapıldığının kanıtlandığını dile getirdi:

271 Sayılı İlke Kararı’nın iptali ile Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine, hukuka aykırı şekilde yapılan kaçak saray katmerli kaçak haline geldi. Yargı tarafından alınan kaçak sarayın hukuka aykırı olduğu kararı bir kez daha verildi.”

‘Cumhurbaşkanı gereğini yapmalı’

Cumhurbaşkanının gereğini yapması gerektiğine dikkat çeken Candan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kaçak saraydan kaynaklı, Cumhurbaşkanlığı’nın ve Kültür Bakanlığı’nın yanında müdahil olduğu davada, Danıştay 6’ncı Dairesi, 271 sayılı ilke kararını iptal ederek, tarihi ve doğal SİT alanlarında kamu yapılarının yapılmasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Bu kararla birlikte, 1’inci Derece tarihi ve doğal SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, kamu yapılarının yapılamayacağı bir kez daha yargı yoluyla kesinleşti. Anayasaya bağlı kalacağına ve hukuka uygun davranacağına yemin eden Cumhurbaşkanı gereğini yapmalıdır.”

‘Cumhurbaşkanlığı köşke taşınmalı’

Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı köşkünün Çankaya Köşkü‘ne taşınması gerektiğini de belirtti:

Bu kararla hepimizin belleklerinde yer eden Çankaya Köşkü Cumhurbaşkanlığı mekanıdır. Cumhurbaşkanlığı köşke taşınmalıdır. Atatürk Orman Çiftliği alanları Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine uygun hale getirilmelidir. Bu kararı Atatürk Orman Çiftliği alanlarında tahribata yönelik açtığımız 160 davaya da sunacağız. O davalarımızı da etkileyecek büyük bir karar bu. Diplomalarımız ve mücadelemiz Atatürk’e, kurduğu Cumhuriyet’e ve değerlerine vefa borcudur.”

You may also like

Comments

Comments are closed.