ManşetTarım-Gıda

‘Antep fıstığı üreticisinden 15-20 liraya alınıyor, dört katına satılıyor’

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Antep fıstığı üreticilerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren milletvekili, çiftçiden kilogram fiyatı 15-20 liraya satın alınan fıstığın tüketiciye 4 kat daha pahalıya satıldığını kaydetti.

‘Üretici daha çok borçlanıyor’

Üreticilerin tarım giderlerinin de arttığına dikkat çeken Toğrul, bu sebeple fıstık yetiştiricilerinin daha da borçlandığını ve elindeki ürünü ucuza satmak durumunda kaldığını söyledi. Toğrul çözüm önerisi olarak şu seçenekleri sundu:

Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının hayata geçirilmesi üreticimizin ürününü değerinde pazarlamasını sağlayacak, fiyat istikrarında sürdürülebilirlik ile kaliteli ürünün her an piyasada bulunabilirliğini sağlayacaktır. Acil olarak Güneydoğu Tarım Birlikleri veya benzer bir kuruluş yeniden oluşturulmalı, fıstık taban fiyatı önceden belirlenerek üreticinin mağduriyeti giderilmelidir.

Fiyat istikrarı için neden bir çalışma yok?

Antep Milletvekili Toğrul, verdiği soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

  • Antep fıstığıyla ilgili taban fiyat belirleme ve üreticiyi korumaya alma konusunda bakanlığınızın ne tür bir girişimi olacaktır?
  • Antep fıstığıyla ilgili fiyat dengesi sağlayacak ve üreticilerin mahsulüne sahip çıkacak bir birlik ya da kooperatif kurmak için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
  • Antep fıstığında fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulması konusundan bakanlığınız neden bir çalışması yoktur? Bu konuda Bakanlığınız bir çalışması olacak mıdır?

Üreticilere destek verilmesi düşünülüyor mu?

  • Kaliteli ürün elde edebilmek için ciddi maliyetlere katlanan Antep fıstığı üreticisine destek primi verilmesi konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?
  • Gaziantep’te yıllara göre fıstık rekoltesi ne kadardır? Antep fıstığı üretimine ilişkin rekolte açıklamalarının fıstık üreticisini etkilememesi için ne gibi önlemler alacaksınız?
  • Türkiye’de üretilen birçok ürüne taban fiyatlaması uygulaması yapılırken Antep fıstığına yönelik neden taban fiyatı uygulaması yapılmamaktadır?
  • Üreticinden çok düşük fiyata alınan Antep fıstığı vatandaşa gelene kadar neden bu kadar pahalı olmaktadır? Bu durum fıstık üreticisini ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bu durumu nasıl engelleyeceksiniz?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.