2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetVideo

Hataylı üretici kadınlar yaralarını sarmaya çalışıyor: Bize yardım gerekiyor

0
Fotoğraf: Hakan Tosun

Video haber: Hakan TOSUN

*

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en çok sesini duyurmaya çalışan Hatay‘da hala yaşam mücadelesi devam ediyor. Aynı zamanda geçinebilmek adına yeniden kolları sıvamanın da vakti gelmiş gibi görünüyor çünkü bu bölgelerden yükselen ses ortak; o da kendi başlarının çaresine bakmaları gerektiği ve yalnız bırakıldıkları gerçeği. Yerel üreticinin üretimhanelerine giriyoruz. Tarımla hayatını kazanan Hataylı kadınların zeytinleri depremde yerlere dökülmüş, kayısıları kazanda kalmış… Afetten önce kayısıları karıştıran kaşıklar yerlere saçılmış, kavanozlardaki reçeller yerin şeklini almış ancak bölgede konuştuğumuz kadınların yeniden ayağa kalkma güçlerini elinde tuttuğu görülüyor. Her şeye rağmen devam edeceklerini, dağılan düzenlerini yeniden kuracaklarını belirtiyorlar.

Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu‘ndan ise ikinci heyet Hatay‘a geliyor. Deprem bölgesinde çalışma ve analizler yapan ekolojistler depremin etkilerini gözlemliyor. Bölgedeki üreticilerle görüşüyor.

Bölgede üretim yapan köylü, çiftçi ve deprem sonrası harekete geçen deprem dayanışması gönüllüleri ilk yapılması gerekenin ürünleri satabilecekleri ve yeniden ekim yapabilecekleri ortamın sağlanmasını istiyor.

Vatandaşlar bu ortamın sağlanabilmesi için kooperatifleşmenin şart olduğunu vurguluyor:

You may also like

Comments

Comments are closed.