Editörün SeçtikleriManşetTarım-GıdaTürkiye

Türkiye’nin gıda karnesi: 34 ürünün sınırda 18’i reddedildi

0

Haber: Burak ALTINOK

*

Avrupa Birliği’nin gıda ve yemde güvenliği hedefleyerek 1979’da oluşturduğu ve 2014’te tüketicinin kullanımına açtığı RASFF sisteminde, Şubat 2024’te Türkiye’den ihraç edilen farklı kategorilerdeki gıdaların 34’ünde yasaklı madde kullanımına veya izin verilen miktarın üstünde kullanımına rastlandı.

Mandalinadan kuru kayısıya, helvadan sumak tozuna kadar birçok farklı ürünün bildirim aldığı listede ürünlerin 18’i sınırda reddedilirken, 16’sı ülkelere giriş sağlayabildi. Sınırda reddedilen ürünlerin ise akıbeti bilinmiyor.

Diğer gıda ürünleri, evcil hayvan maması, kuruyemiş, fındık ve tohumlar, meyve ve sebze, otlar ve baharatlar ve şekerleme gibi altı farklı kategorinin olduğu listeye buradan ulaşabilirsiniz.

En çok bildirim alan gıdalar

21 farklı ürünün bildirim aldığı listede en çok bildirim alan gıda ocak ayında da olduğu gibi kuru incir olurken kuru incire en yakın gıda yine Antep fıstığı oldu. Listede çeşitli tohumların ve mamanın olması da dikkat çekti.

Hangi ülkeler bildirdi?

Şubat ayında toplam 14 ülke bildirim verirken, listenin başında sekiz bildirimle Bulgaristan yer aldı. Bulgaristan’ı altı bildirimle Fransa takip ederken, beş bildirim Almanya’dan, üç bildirim İtalya’dan, 2’şer bildirim Hollanda ve Yunanistan’dan geldi.

Gıdalarla ilgili en çok bildiride bulunan ülkeler

Nedir bu maddeler?

Beslenme Uzmanı Ersin Özdemir, gıdalarda bulunan maddeleri Yeşil Gazete için yorumlamıştı:

  • Klorpirifos: Klorpirifos Dünya Savaşı sırasında sinir gazı olarak kullanılmıştır. Bu maddeyi gıdalarda kullanmak, tüketicilerin sinir sistemini tahrip eder; diyabet, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkları da tetikleyebilir.
  • Siyanür: Çok ağır bir metal. Dokularda ve yağ hücrelerinde birikerek birçok hastalığın tetiklenmesine sebebiyet verebilir.
  • Bupurozin: Kadın rahim yollarında veya erkek üreme sistemlerinde kısırlık sebebidir. Bupurozin kullanımının artması kısırlık vakalarını ciddi oranda arttırabilir.
  • Mikotoksin: Mikotoksinler, bir gıda ürününde olumsuz küf ve bakteri yoğunluğunun fazla olduğunu ifade eder. Bu da alerji, mide sorunları, hazımsızlık gibi hastalıklara sebebiyet verir. Toplumumuzda bu rahatsızlıkları görmemizin temel nedenlerinden biri de bu tarz ürünlerin kullanımının artmasıdır.
  • Hidrojen Peroksit: Sinir sistemi ve böbreğe ciddi zararlar veren bir maddedir.
  • Benzo(a)piren: Petrol türevi maddelerdir. Hücrede toksiklik oluşturur ve birikim yaparak hücrenin kendisini yenileme özelliğini etkiler.
  • E220: En yalın ifadeyle kükürt dioksittir. Solunum yolları, alerji ve epilepsi ataklarını artırdığı bilinen bir maddedir. Ürünleri albenili göstermek için kullanılır.
  • Salmonella: İnsan vücuduna ciddi anlamda zarar veren fırsatçı bir türdür. Maruz kalınma miktarı artarsa idrar yolu hastalıkları, mide ağrıları ve krampları gibi hastalıklara yol açabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.