Antartika’nın deniz buzulları şarkı söylüyor!

Araştırmacılar Antartika’nın iklim değişikliği tehdidi altındaki dev buz sahanlıklarının rüzgâr altında “şarkı söylediğini” tespit etti.

ABD’de bulunan Colorado Devlet Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının Amerikan Jeofizik Birliği’nin dergisi Geophysical Research Letters’da yayınladıkları makaleye göre, Antarika’nın en büyük  deniz üstü buzul alanı olan Ross Buz Sahanlığı, rüzgâr altında titreşerek insan kulağının duyamayacağı sürekli bir ses üretiyor.

Ross Buz Sahanlığı

Antartika’nın en büyük deniz buzulu olan Ross Buz Sahanlığı 500 bin kilometre karelik alanıyla Türkiye yüzölçümünün üçte ikisi kadar bir alanı kaplıyor. Küresel sıcaklık artışının buzullar üzerindeki etkisini araştıran bilimciler, rüzgârın buzul üzerindeki kar tümseklerinin üzerinden geçerken düşük frekanslı sürekli bir ses ürettiğini fark etmişler. Araştırma ekibinin başındaki jeofizikçi ve matematikçi Julien Chaput, ilk kez 2015’de kaydettiği sesleri 1200 kez hızlandırıp duyulur hale getirmiş.

Araştırmacıların buzul üzerindeki kar örtüsüne gömdüğü 34 adet duyarlı sismik alıcı, 2014-2017 arasında kayıt yapmış. Kayıtlarda beklemedikleri bir sürekli sesle karşılaşan araştırmacılar sonunda sesi duyulur hale getirmeyi başarmışlar. Araştırmayı yürüten Julian Chaput kaydedilen ses için “sanki buzul üzerinde birisi süreli olarak flüt çalıyor gibi” yorumunu yapıyor.

İşte araştırmacıların kaydettiği Ross Buzul Sahanlığı’nın şarkısı:

İklim değişikliği nedeniyle Antartika’daki deniz buzullarının eridiği ve inceldiği biliniyor. Daha önce Larsen B buzulunda görüldüğü gibi erime sonucunda bu deniz buzulları aniden parçalanıp buzdağlarına dönüşebiliyor. Ross Buzul Sahanlığı’nın parçalanmasının Antartika’nın kara buzullarını da harekete geçirip deniz seviyelerini metrelerce yükseltmesinden endişe ediliyor.

Haber: Ümit Şahin

(Science Daily, Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Greenpeace verilere ulaştı: Afşin-Elbistan A Termik Santrali kirlilik yayıyor

Greenpeace Türkiye, Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin Sürekli Emisyon...

[İklim Masası] COP29 kararları zayıf: “Jeopolitik gelişmeler iklim eylemini yavaşlatıyor”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İklim Zirvesi’nde (tam adıyla 29....

[İklim Masası] İklim değişikliğine uyum için daha fazla finansman ayrılmalı

İklim değişikliği nedeniyle 2024, kaydedilen en sıcak yıl olmaya...

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR