İklim KriziManşet

Antarktika’da art arda ikinci rekor: Sıcaklık 20 derece üstüne çıktı

0

Antarktika bölgesindeki Seymour Adası’nda sıcaklık 20.75 dereceye ulaştı. Böylece, Antarktika genelinde rekor kırılarak bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklığa ulaşılmış oldu. Brezilyalı bilim insanları tarafından ölçülen sıcaklık daha önce Ocak 1982 tarihinde Signy Adası’nda gözlemlenen 19.8 derecenin neredeyse bir derece üstünde.

9 Şubat tarihli ve adalarda ölçülen yeni rekorun haberi 7 Şubat tarihinde Antarktika yarımadasında kaydedilen 18.3 derece rekorunun ardından geldi. Bir hafta içerisinde Antarktika bölgesinin tamamında iki ayrı rekor kırılmış oldu.

Verilerin kontrol edilmesi gerekiyor

Guardian’da yer alan habere göre bu kayıtların Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından onaylanması gerekiyor ancak veriler, yarımada ve yakınındaki adalarda gözlemlenen sıcaklık artışlarıyla uyumlu gözüküyor.

İklim değişikliğinin permafrost ve biyoloji üzerindeki etkisini  23 ayrı noktada izleyen Brezilyalı bir hükümet projesi olan Terrantar üzerinde çalışan Carlos Schaefer “İzlediğimiz birçok alanda ısınma eğilimini görüyoruz, ancak böyle bir şey görmedik” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en hızlı ısınan bölgesi

Antarktika’nın iklimi, Dünya’nın en soğuk iklimi olarak biliniyor. Meteoroloji istasyonları tarafından yapılan ölçümlerde sıcaklık -90 dereceyi buluyordu. Ancak kıta, küresel ısıtmadan en çok etkilenen yerlerden birisi.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre bölge son 50 yılda 3 dereceyle, dünyadaki en hızlı ısınan yerlerden biri oldu. 1950 yılından bu yana her on yılda bir neredeyse yarım derecelik artış kaydediliyor.  Bölgede bulunan buzullar ise daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızda eriyor.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.