Antarktika’da art arda ikinci rekor: Sıcaklık 20 derece üstüne çıktı

Seymour Adası’nda yapılan ölçümde termometreler 20.75 dereceyi gösterdi. Böylece, Antarktika genelinde bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklığa ulaşılmış oldu.

Antarktika bölgesindeki Seymour Adası’nda sıcaklık 20.75 dereceye ulaştı. Böylece, Antarktika genelinde rekor kırılarak bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklığa ulaşılmış oldu. Brezilyalı bilim insanları tarafından ölçülen sıcaklık daha önce Ocak 1982 tarihinde Signy Adası’nda gözlemlenen 19.8 derecenin neredeyse bir derece üstünde.

9 Şubat tarihli ve adalarda ölçülen yeni rekorun haberi 7 Şubat tarihinde Antarktika yarımadasında kaydedilen 18.3 derece rekorunun ardından geldi. Bir hafta içerisinde Antarktika bölgesinin tamamında iki ayrı rekor kırılmış oldu.

Verilerin kontrol edilmesi gerekiyor

Guardian’da yer alan habere göre bu kayıtların Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından onaylanması gerekiyor ancak veriler, yarımada ve yakınındaki adalarda gözlemlenen sıcaklık artışlarıyla uyumlu gözüküyor.

İklim değişikliğinin permafrost ve biyoloji üzerindeki etkisini  23 ayrı noktada izleyen Brezilyalı bir hükümet projesi olan Terrantar üzerinde çalışan Carlos Schaefer “İzlediğimiz birçok alanda ısınma eğilimini görüyoruz, ancak böyle bir şey görmedik” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en hızlı ısınan bölgesi

Antarktika’nın iklimi, Dünya’nın en soğuk iklimi olarak biliniyor. Meteoroloji istasyonları tarafından yapılan ölçümlerde sıcaklık -90 dereceyi buluyordu. Ancak kıta, küresel ısıtmadan en çok etkilenen yerlerden birisi.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre bölge son 50 yılda 3 dereceyle, dünyadaki en hızlı ısınan yerlerden biri oldu. 1950 yılından bu yana her on yılda bir neredeyse yarım derecelik artış kaydediliyor.  Bölgede bulunan buzullar ise daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızda eriyor.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR