Manşetİklim Krizi

Antarktika 18.3 derece ile rekor sıcaklığa ulaştı

0
55 kişinin yaşadığı Esperanza üssü Antarktika'daki iki sivil yerleşimden biri.

Antarktika kıtası, bugüne kadar gözlemlenmiş en sıcak değere ulaştı. Kıta yarımadasının kuzey ucunda bulunan Arjantin araştırma istasyonu Esperanza‘da yapılan ölçümde, 18.3 derece sıcaklık kaydedildi. Böylece yarımada üzerinde daha önce Mart 2015 yılında gözlemlenen 17.5 derece rekoru kırılmış oldu.

Dünyanın en hızlı ısınan bölgesi

Antarktika’nın iklimi, Dünya’nın en soğuk iklimi olarak biliniyor. Meteoroloji istasyonları tarafından yapılan ölçümlerde sıcaklık -90 dereceyi buluyordu. Ancak kıta, küresel ısınmadan en çok etkilenen yerlerden birisi.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre bölge son 50 yılda 3 dereceyle, dünyadaki en hızlı ısınan yerlerden biri oldu. 1950 yılından bu yana her on yılda bir neredeyse yarım derecelik artış kaydediliyor.  Bölgede bulunan buzullar ise daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızda eriyor.

‘Verilerin kontrol edilmesi gerekiyor’

Victoria Üniversitesi’nde iklim bilimci olarak görev yapan, aynı zamanda bir önceki rekoru gözlemleyen WMO ekibinden Prof. James Renwick, Guardian’a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

Tabii ki kaydın kontrol edilmesi gerekiyor, ancak bu, kontrolleri beklerken mükemmel bir kayıt ve [sıcaklık] istasyonu iyi korunuyor. Rekor, önceki kaydın ayarlanmasından bu yana sadece beş yıl geçmiş olduğu için etkileyici ve bu sefer neredeyse bir derece daha yüksek. Bu, küresel ortalamanın çok daha üstündeki bir hızda gerçekleşen ısınmanın bir işareti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.