Antalya’da madene karşı doğa mücadelesi kazandı

116 köylü ve Dereköy Toprak Sulama Kooperatifi tarafından Dereköy Mahallesi'nde açılmak istenen kömür ocağına verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için açılan davada Dereköylüler kazandı.

Türkiye’de meyve üretiminin önemli bölgelerinden Antalya‘nın Korkuteli ilçesi Dereköy Mahallesi‘nde bir firmanın kömür ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yaptığı başvuruda, Toprak Koruma Kurulu‘nun kararı Tarım ve Orman Bakanlığı‘nca onaylanmadan verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildirkararı iptal edildi. Mahkeme, maden ocağının alanın doğal ve tarihi dokusuna tehdit olduğu gerekçesiyle ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline karar verdi.

Turkuaz Linyit Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nin işletme yapmayı planladığı kömür ocağı projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkemede ‘ÇED gerekli değildir’ kararının ÇED Yönetmeliğine göre sadece proje alanının büyüklüğüne veya yıllık üretim tonajına bakılarak ÇED kararı verilemeyeceği için hukuka aykırı olduğu belirtildi. Söz konusu sahanın Antalya’nın önemli üretim bölgelerinden biri olduğu ve kömür sahası olarak belirlenen alanın tarım toprağı olduğu, ruhsat sahasının 1792 hektar olmasına rağmen işletmecinin 40 hektar için işletme sahası gösterdiği belirtildi.

40 hektar alan için ‘ÇED gerekli değildir’ kararının alındığına vurgu yapılan mahkemede, bu projeden etkilenecek tarım arazilerinin ve halkın yok sayıldığı belirtildi. Aynı zamanda atık sahaları ve oluşan boşlukların rehabilitesinin proje dosyasında bulunmadığı, söz konusu dosyada meydana gelecek tozuma ile ilgili bilgi verilmediği de aktarıldı.

Ek olarak hava kirliliğinden de bahsedilmeyen dosyada bölgedeki SİT alanların proje sahasının tam ortasında kaldığı, maden ocağının faaliyete geçmesi halinde maden sahasının civarındaki alanda geri dönüşü imkansız olumsuzlukların yaşanacağı, su kaynaklarının kirleneceği, biyolojik canlılığın yok olacağı belirtilerek kararın iptali istendi. 

Ne olmuştu?

Dereköy Mahallesi’nde açılmak istenen kömür ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yapılan başvuruyla, Toprak Koruma Kurulu‘nun kararı Tarım ve Orman Bakanlığı‘nca onaylanmadan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. 116 köylü ve Dereköy Toprak Sulama Kooperatifi tarafından açılan davada Dereköy Mahallesi’nde açılmak istenen kömür ocağına verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali istenmişti.

Dava dilekçesinde, Dereköy ile yakınındaki Başpınar köylerinin meyve-sebze üretimi ve hayvancılıkla geçimini sağladığı, köyün yaylasında 3 bin 700 dönüm tarım arazisi bulunduğu belirtilmişti.

Toprak Koruma Kurulu’nun 16 Haziran 2020 tarihli kararı olumsuz iken, 16 Ekim 2020’de tarım sahalarının biraz küçültülmesi koşuluyla olumsuz görüşün ‘olur’a çevrildiği açıklanmıştı. Hukuka aykırı olduğu belirtilen bu kararın iptali için de dava açılmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR